Nou en of geld gelukkig maakt!

 

Dat geld niet gelukkig maakt wordt gek genoeg vaak gezegd in een context dat er juist geld in overvloed is.

 

Over dooddoeners gesproken! Geld zou niet gelukkig maken? Kun je je het leven voorstellen van een bijstandsmoeder die elke cent honderd keer moet omdraaien en desondanks nog steeds tekort komt? Het leven van iemand die zijn baan is kwijtgeraakt, al tijden vergeefs zijn stinkende best doet om weer aan de slag te komen en desalniettemin aan de rand van de financiële afgrond belandt – met alle gevolgen van dien? Zouden de bijstandsmoeder en de langdurig werkloze ook vinden dat geld niet gelukkig maakt?

 

Het is onderzocht (The New York Times  – ‘Long-Run Effects of Lottery Wealth on Psychological Well-Being’) en wat denk je? Geld maakt wel degelijk gelukkig(er). Loterijwinnaars die serieuze geldprijzen in de wacht sleepten, zagen hun geluksfactor in belangrijke mate toenemen. Niet voor eventjes, maar tot wel twee decennia aan een stuk. Het was al langer bekend hoor, dat mensen die een beetje goed in de slappe was zitten een leuker leven hebben. Inkomen en tevredenheid verhouden zich nu eenmaal tot elkaar en die wet is universeel. Er zijn zelfs redenen om aan te nemen dat financiële vrijheid bijdraagt aan een betere gezondheid – waarbij moet worden opgemerkt dat het hier de geestelijke en niet de fysieke gezondheid betreft. Van geen geld, aan de andere kant, kunnen mensen ziek worden. Denk je maar eens in hoe erg de kopzorgen zijn als er een reëel tekort aan geld is. Van je huur niet kunnen betalen of niet genoeg te eten hebben krijg je vette stress, van stress kun je niet slapen en zie daar de vicieuze cirkel die van kwaad tot erger leidt.

 

 

 

Dat geld niet gelukkig maakt wordt gek genoeg vaak gezegd in een context dat er juist geld in overvloed is. In een context waarbij rijke mensen ongeneeslijk ziek worden, of gaan scheiden, of net als zoveel andere mensen toch kinderen hebben die niet willen deugen. In die context komt het altijd een beetje over als ‘lekker puh’. Als in ‘denk nou maar niet dat het hebben van geld jou vrijwaart van problemen of tegenspoed’. 

En als in ‘denk nou maar niet dat het hebben van geld jou beter maakt dan een ander’.

 

Mijn moeder zei het altijd al: ‘Geld maakt niet gelukkig, maar het hebben van geen geld maakt wel ongelukkig.’ En zij kon het weten. Zoals ze nog een heleboel andere dingen ook kon weten om de simpele reden dat ze uit ervaring sprak.

 

 

Door: Brigitte Bormans

 

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.