Borrel­snacks in corona-tijd: maak zelf kaas­stengels

 

De allerlekkerste borrelhap ter wereld als je het mij vraagt, is met de lock down van de horeca tijdelijk buiten bereik. Ik heb het over kaastengels, en ik kan per avondje borrelen wel twee porties op (ok, drie).

 

Nog verstandig ook, want borrelen op een nuchtere maag is vragen om problemen. Dus maak ik zelf kaastengels – en ik kan niet wachten tot ik ze weer in de kroeg kan bestellen.

 

Kaastengels vs kaasstengels
Let op, lieve snackvrienden: een kaastengel is iets anders dan een kaasstengel. Kaasstengel: die bladerdeeg-dingen met geraspte kaas van de bakker. Kaastengels, spreek uit: kaas-tengels, zijn familie van het vlammetje en de kaassouffle, een soort mini-loempia’s gevuld met gesmolten kaas.

 

Dit heb je nodig

  • loempiavellen uit de diepvries (je houdt er veel over, kun je later loempia’s maken – of nog meer kaastengels)
  • belegen goudse kaas (of oudere kaas, naar smaak)
  • arachideolie of een frituurpan
  • sweet chilisaus

 

Zo maak je kaastengels
Laat de loempiavellen ontdooien. Op de verpakking staat hoe lang dat duurt.

Snij de kaas in reepjes op friet-formaat. Ik gok: een centimeter bij een centimeter, en dan ongeveer vier centimeter lang.

 

Leg een loempiavelletje als een ruit voor je. Leg daar een stukje kaas op. Sla de onderste flap omhoog over de kaas heen. Vouw de zijkanten naar binnen. Rol dan de kaastengel op.

 

Zet de frituurpan aan. Heb je die niet: verwarm dan een laag olie in een pan. Als de olie op temperatuur is, kun je de kaastengels frituren. Net als met bitterballen geldt: niet gulzig zijn, niet teveel tegelijk in de pan. Na een minuut of drie zijn de kaastengels perfect. Laat ze even uitlekken op een stukje keukenpapier, serveer ze bij een schaaltje sweet chilisaus, zoals dat hoort.

 

 

Experiment: mislukt
Gewone kaastengels, ik dacht: dat recept kan wel beter. Dus probeerde ook meteen de chilisaus ín de kaastengel te stoppen. Dat leek me verrukkelijk, en bovendien vernieuwend en dan zou ik hier tijdens de corona-toestanden een gloednieuwe snack uitvinden waarvan ik het recept voor goud geld zou kunnen verkopen zodat ik binnen afzienbare tijd Ted-talks zou geven over hoe goede dingen kunnen voortkomen uit een beroerde situatie. Maar helaas, dat werd een ontploffing in het pannetje en de kaastengels kregen zwarte randjes omdat ik aan het fantaseren was over mijn aanstaande rijkdom, dus laat ik voorzichtig concluderen dat dit vernieuwende recept nog wat verbeteringen behoeft.

 

Door: Redactie FavorFlav