Boegeroep naar de koning: Ja / Nee

 

Vandaag was het weer raak: tijdens een werkbezoek werd Willem-Alexander tot mijn verbazing opnieuw uitgejouwd.

 

 

 

Op Prinsjesdag viel het al op. Tijdens de balkonscene staat het koningspaar meestal vrolijk te lachen en te wuiven naar het volk. Maar dit jaar ging dat er toch een tikkie anders aan toe.

 

Want ik zag Willem-Alexander achter zijn glimlach toch wel een beetje verbaasd kijken en luisteren naar de opgestoken middelvingers, het boegeroep en oorverdovend gefluit door een deel van het volk op het plein voor Paleis Noordeinde. Hij had net de Troonrede voorgelezen en de inhoud daarvan was bij sommigen blijkbaar zodanig in het verkeerde keelgat geschoten dat ze dat op die manier aan onze vorst wilden laten weten.

 

En vandaag, bij een werkbezoek aan het Radboudumc in Nijmegen, was het weer raak. Ook hier stonden demonstranten klaar met boegeroep en een enkele omgekeerde Nederlandse vlag. Hij ‘moest zich kapotschamen’. Zou dat soms slaan op het besluit van de koning om niet af te zien van de riante inflatiecorrectie op zijn salaris van maar liefst 2,8 procent?

 

Wat veel mensen niet weten is dat de samenstelling en ontwikkeling van de uitkering voor de koninklijke familie grondwettelijk door het parlement wordt bepaald en dat de koning dus niet zomaar kan weigeren. Dat is tegen de wet en dus verboden. Sterker nog, er is zelfs een wetswijziging voor nodig als Willem-Alexander iets aan de hoogte van zijn inkomen wenst te doen. Maar de koning kan natuurlijk wel (een deel van) deze riante correctie terugstorten in de staatskas. Zijn dochter Amalia doet dat tenslotte zolang ze studeert ook met de 1,4 miljoen euro die zij krijgt voor personele en materiële uitgaven.

 

Willem-Alexander levert niks in en daar zijn een heleboel mensen best chagrijnig om. Want nu blijkt dat het leven voor zoveel Nederlanders onbetaalbaar is geworden en we de broekriem enorm moeten gaan aanhalen, zou het natuurlijk wel een mooi gebaar zijn als de koning ook een duit in het zakje doet.

 

Maar om de koning nu en plein public te schofferen vind ik eerlijk gezegd niet kunnen. Sowieso vind ik iemand uitschelden nogal stom. Waarom een middelvinger naar iemand opsteken? Met boegeroep en geschreeuw begin je volgens mij nooit een goed gesprek.

 

Bron: Nu.nl

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit