Blue Monday is hartstikke nep

 

Waarom het eigenlijk niet eerlijk is dat we vandaag ‘Blue Monday’ noemen

 

Vandaag, de derde maandag in januari, is het de meest deprimerende dag van het jaar. Althans, dat wordt er overal gezegd. Maar de term ‘Blue Monday’ is compleet verzonnen.

 

Waarom? Hoe meer wij geloven dat we massaal in een dipje zitten vandaag, hoe meer we daarin iets concreets aan gaan doen. Als in: een zonvakantie boeken om onszelf weer op te laden. En dat is precies de bedoeling. Want het hele fenomeen Blue Monday komt oorspronkelijk van een reisbureau dat vooral dacht aan hoe ze hun verkoopcijfers konden opkrikken in januari.

 

Hoe kan het dan dat het begrip wereldwijde aandacht krijgt? Volgens de aanhangers is het een zware dag omdat de lente nog ver weg is, de feestdagen voorbij zijn en we door alle hectiek van december nu ook even geen budget over hebben om iets leuks te ondernemen. Dat herkennen we wel, met z’n allen. Deze dag van somberheid komt van de Britse psycholoog Cliff Arnall. Hij heeft onlangs  tóch toegegeven dat hij het hele zaakje een beetje uit zijn duim heeft gezogen. En dat is een belediging voor mensen die écht kampen met een depressie, zo menen psychologen. Het woord ‘depressie’ verliest op deze manier namelijk haar waarde.

 

Want nu is eigenlijk het niet meer dan een commercieel festijn. Waarin we met z’n allen een dagje naar een spa moeten, vrolijke liedjes moeten horen op de radio of een dagje naar een hotel om te ontspannen. Want wat hebben we het zwaar, op die derde maandag in januari. Niet dus. Allemaal klinkklare onzin: morgen voel je je nét zo goed (of slecht) als vandaag.

 

Je hebt pas een depressie als je ‘voldoet’ aan de criteria van de DSM-5, het handboek dat psychologen hanteren bij het stellen van een diagnose:

 

  • Je hebt een steeds terugkerende verdrietige en hopeloze stemming, die gedurende het grootste deel van de dag aanhoudt
  • Je hebt een verminderde interesse in vrijwel alle activiteiten die eerder je wél blij maakten
  • Je hebt terugkerende gedachten aan de dood of suïcide 
  • Je kunt niet meer normaal slapen: of je slaapt heel veel, of juist heel weinig
  • Je hebt het gevoel waardeloos te zijn en dat niets je meer gaat lukken
  • Je hebt een continu gevoel van moeheid
  • Je hebt een verminderd vermogen om je te concentreren
  • Je hebt aanhoudend gewichtsverlies zonder te diëten of juist duidelijke gewichtstoename

 

Daarnaast moeten deze klachten leiden tot problemen in het dagelijks functioneren, dus dat je door je sombere stemming bijvoorbeeld moeilijk iedere dag kunt blijven werken of sociale contacten kunt onderhouden. Tja, en dat geldt dus niet alleen op die ene maandag. Want als het echt de meest depressieve dag van het jaar zou zijn en je dit serieus wilt onderzoeken, dan zouden er duizenden mensen elke dag van een heel jaar moeten aangeven hoe somber ze zich voelen. En dat is nooit gebeurd.

 

Een echte depressie is helaas heel wat anders en is ook niet na een dag weer over. En daarom is het goed om je te realiseren dat de Blue Monday gewoon hartstikke nep is. Laten we gewoon de ‘Colourful Tuesday’ nieuw leven inblazen – veel gezelliger, toch? 

 

 

 

Door redactie Franska.nl