Bijna kunst bij het grofvuil gezet

 

Monique: Verhuizen betekent weggooien. Gaan samenwonen betekent nóg meer weggooien. Zo kon het gebeuren dat dit heuse kunstwerk bij het grofvuil belandde. Nou ja, bijna.

 

Een zwarte map stond nonchalant tussen allerlei rommel op de gang bij Erik, mijn huisgenoot in spe. Het stond daar om die avond bij het grofvuil te zetten. Omdat ik nogal een fetisj heb voor mappen en schriftjes viel mijn oog erop. Zorgvuldig met de hand gemaakt, zo leek het. Met de korte en mysterieuze tekst ‘das Rad’. Handig, dacht ik, zo’n map. Voor tekeningen, schetsen, krabbels of belangrijke documenten.

 

Er bleek iets in te zitten. Verborgen tussen een vergeeld vel kalkpapier met de tekst:

Chiem Teulings, afscheid VNU, december 1992. De map was al ruim twintig jaar onaangeroerd ‘opgeslagen’ in een trapkast. Een cadeau voor alle gasten bij een afscheid. (Dat is pas een ‘goodie-bag’!). Ik vermoed iets te goed opgeborgen na thuiskomst van een (beschonken?) feestje. Had geen idee wat het was. Maar wel, dát het wat was. Ik vond het mooi! (Erik niet). Extra leuk: ik heb zelf jarenlang bij VNU (tegenwoordig Sanoma) gewerkt voor onder meer Libelle en vtwonen. Van Chiem had ik nog nooit gehoord. Hij was lid van de raad van bestuur, ik werkte op een redactie, mijlenver van elkaar verwijderd. Letterlijk en figuurlijk.

 

De map met ‘Das Rad’ nam ik mee naar Galerie Rento Brattinga. Ik had daar weleens iets gekocht. Daar vertelden ze mij dat het werk van Armando was. Niet zomaar een kunstenaar, kijk maar. Bovendien, leuk toeval, het werk was door deze galerie uitgegeven, in een oplage van 60 stuks. Ik heb het onmiddellijk laten inlijsten. Nu hangt het bij ons thuis op de scheidslijn tussen keuken en eethoek. Ik raak er niet op uitgekeken. Erik vindt het best, al heeft hij er nog steeds niks mee.

 

‘Das Rad’ is trouwens een belangrijk thema in het werk van Armando. Hij heeft er vele gemaakt in allerlei gedaantes. Bij Galerie Rento Brattinga koop je een litho vanaf €270.

 

 

Monique, oorspronkelijk stilist (later hoofdredacteur van o.a. vtwonen), noemt zichzelf een ‘visual addict’. Ze heeft een hekel aan hypes en houdt van design èn van brocante. Ze vindt reizen net zo leuk als thuis zijn. Haar motto: investeer in herinneringen, kijk vooruit, geniet van vandaag.

Het MOA, Museum Oud Amelisweerd heeft een grote Armando collectie.