Bij een cv-ketel van dit merk heb je kans op legionellabesmetting

 

Het zal je toch gebeuren: je koopt een nieuwe cv-ketel en je loopt een legionellabesmetting op.

 

 

 

Dat is toch echt wat een aantal bewoners van een wooncomplex overkwam. Zij hebben allemaal een woning waar niet zo lang geleden een ketel is geplaatst van het merk Ferroli en ze liepen vrijwel tegelijk een legionellabesmetting op. Uit onderzoek blijkt volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat de combiketels ‘de meest waarschijnlijke oorzaak van deze besmettingen’ zijn. 
 
Toen er nog een aantal gevallen van deze besmetting opdoken, was het volgens Tjalling Leenstra, hoofd infectieziektebestrijding van het RIVM, reden om te kijken of dat ook aan een nieuwe combiketel van Ferroli lag. Inmiddels zijn er elf ziektegevallen bekend die een relatie hebben met deze ketels, waardoor twee mensen zelfs zijn overleden. Daarom roepen Ferroli en het RIVM de eigenaren van deze ketels op om hun ketel op de juiste wijze te laten reinigen.

 

 
Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat het om zo’n 1400 ketels van het type BlueSense en BlueHelix die na 1 januari 2022 zijn geproduceerd. Dus heb je een nieuwe ketel van dit merk, check dan even het serienummer dat op de sticker aan de onderkant van de ketel zit, bij de aansluiting van het tapwater. Begint dit nummer met het cijfer 22 of 23, dan raadt de NVWA om de reiniging te laten uitvoeren door de installateur of dit zelf te doen volgens de instructies op de website van Ferroli. 

 

Het RIVM en de NWVA hebben voor monteurs een uitgebreide werkinstructie opgesteld. Nu is het natuurlijk altijd slim om eens per jaar je ketel na te laten kijken door een vakman, want niet alleen ligt een legionellabesmetting op de loer, door een slecht onderhouden ketel kan het levensgevaarlijke koolmonoxide je huis in komen.  
 

 

Nu is legionella op zich niet zo gevaarlijk, maar wel als je rookt, al op leeftijd bent of een zwak afweersysteem hebt. Mocht je een van deze cv-ketels van Ferroli in huis hebben hangen en last hebben van rillingen, verwardheid, hoge koorts, kortademigheid of klachten aan je maag of darmen, dan adviseert het RIVM om contact met je huisarts op te nemen. 

 

 

 

Bron: AD.nl

 

 

 

Door: Redactie Franska.nl

Afbeelding van Redactie Franska.nl