Bezopen toch?

 

Die broekjes van de beach-handbaldames.

 

 

Raar maar waar. Stap je met een boerka in de bus dan ben je strafbaar – in principe. Speel je beach-handbal op hoog niveau en kom je het strand op in een kittig kort broekje in plaats van een ultrakort, niets verhullend broekje, ook. Dat laatste overkwam de Noorse beach-handbaldames op het Europees Kampioenschap in Bulgarije. Vijftienhonderd euro moest er worden afgetikt omdat de speelsters weigerden in de korte bikinibroekjes te spelen en een langere versie aantrokken – die nog steeds zo kort was dat het lang niet elke vrouw is gegeven om daarin een beetje fijn uit te komen.

 

Regels zijn nu eenmaal regels en volgens het reglement van de Europese Handbal Federatie (EHF) staan duidelijke kledingvoorschriften vermeld en die dicteren dat er moet worden gespeeld in bikini. Net zoals voetballers met kousen en scheenbeschermers het veld op moeten komen, zeg maar. Al is er een verschil.

 

Het was de Noorse speelster Katinka Haltvik die met deze actie begon en dacht ‘gewoon doen en dan zien we wel’. Want er is niemand die kan uitleggen waarom zoveel bloot een must is. Door Noorwegen staat de kwestie in ieder geval op de agenda. Of de internationale handbalfederatie ook daadwerkelijk bereid zal zijn tot een versoepeling van het reglement en aanpassing van de regels, is nog niet te zeggen.

 

Zou wel helemaal van nu zijn in de zin dat vrouwen liever zelf bepalen hoeveel ze bloot willen geven en hoeveel ze liever voor zichzelf houden. Zeker als je bedenkt dat de regels gemaakt en bedacht zijn door een federatie met vooral mannen aan het roer.

 

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans