Het beste nieuws van 2018

 

Waarom diëten geen zin heeft – en wat dan wél werkt

 

 

Als je écht wilt afvallen, hebben kleine aanpassingen van eetgewoontes veel meer effect, zeggen wetenschappers. Dit naar aanleiding van onderzoek dat door Psychologie-magazine gedaan werd  onder bijna 1.500 mensen die willen afvallen. We maken fouten en moet het helemaal anders doen.

 

Dit zijn de vijf meest gemaakte ‘eetfouten’, zo bleek uit het onderzoek:  

 

1

Op dieet gaan. Ruim de helft (55%) van de mensen die wil afvallen doet regelmatig aan de lijn, waarbij ze tijdelijk (veel) minder eet. Uit het onderzoek blijkt dus dat dit niet werkt: 80% van de mensen die door een dieet flink gewicht verliest, is na vier à vijf jaar weer terug op het oude gewicht. Of is zelfs zwaarder dan daarvoor.

 

2

Eten voor de televisie. Ruim de helft (51%) van de mensen die wil afvallen, eet geregeld terwijl ze iets anders doet, zoals televisiekijken. En voor de tv schijn je dus zomaar 10% meer te eten.

 

3

Standaard lekkers in huis halen. Bijna de helft (46%) heeft vaak – of bijna altijd – lekkere dingen in huis, zoals chips, koek, chocolade en snoep. Terwijl het heel moeilijk is om daarvan af te blijven als het binnen handbereik ligt – en helemaal als het in het zicht ligt.

 

4

Grote porties nemen. Ruim een derde (37%) kiest niet voor de kleinste portie als er een keuze is. Terwijl porties, bijvoorbeeld van snacks en frisdrank, door de jaren heen steeds groter geworden zijn. Dus wat nu ‘small’ is, was een aantal jaar geleden nog ‘medium’.

 

5

Niet naar je lichaam luisteren. 40% herkent de signalen van hun lichaam dat ze genoeg hebben gegeten niet. Ze eet gewoon door, dus die grotere portie gaat helemaal op. 

 

Ga niet op dieet is dus wat ze adviseren. Pas een paar gewoontes aan.  Heel simpel eigenlijk.

 

En ik weet ze heus wel:

Eten van een klein bord. Lijkt het al snel veel en eet je zomaar per ongeluk minder.

 

Als je tussentijds je vork en mes even neerlegt, is dat een teken dat je genoeg hebt. Pak ze daarna niet meer op. Let maar op. Werkt.

 

Schep minder op dan je van plan was. Want waarschijnlijk heb je net als ik als kind al geleerd dat je je bord leeg hoort te eten. Dat zit er dus gewoon ingebakken.

 

Alles wat je in huis haalt moet op. Alles wat open is ook. Kan zomaar bederven ;-). Niet in huis halen dus.

 

Niet voor de tv en niet als een soort routine-automaat gaan zitten eten. Genieten, goed proeven en rustig aan. (Haha, moet je horen wie het zegt.)

 

Elke week op dezelfde tijd op de weegschaal. Dan weet je wanneer je zomaar ineens ongewenst ‘aandikt’.

 

Doe niet aan spijt qua eten. Daar schiet je sowieso niks mee op.

 

 

Nou, moet je weer eens even kijken hoe goed ik het allemaal weet. Niet dat ik er verder zelf heel veel mee doe, hoor. Wees niet bang.

 

 

Door Franska

Fotografie portret: Esmée Franken. Visagie: Charlotte van Gulik, Haar: Isabella Greuter.