Beroemdheden die van miljonair naar faillissement gingen

 

Lifestyles of the rich and the famous — het klinkt allemaal zo glamoureus, daar in de Hollywood Hills. Maar toch gaat het nog wel eens mis. Dat kan natuurlijk zijn omdat de roem gewoon een keertje ophoudt bij sommigen.

 

 

Je hebt natuurlijk one hit wonders en als je al één gigantische hit hebt in Amerika zit je er behoorlijk warmpjes bij. Maar dan moet je wel een beetje verantwoordelijk omgaan met dat verdiende geld. En dat is toch waar het voornamelijk misgaat; beroemdheden die simpelweg niet met geld kunnen omgaan. Tsja, vallen en weer opstaan: deze beroemdheden gingen failliet.

 

1. 50 Cent

Het ging hem allemaal bést wel lekker voor de wind. Niet alleen vanwege zijn muzikale hits hoor, maar Fifty was ook goed aan het investeren in bijvoorbeeld Vitaminwater. Op een gegeven moment stond er 300 miljoen op z’n bankrekening. Maar toen in 2015 vroeg hij toch zijn faillissement aan. Watskeburt daaro? Dat snapte niemand, want volgens kenners was hij alsnog een half biljoen waard toen hij dat vroeg. En ondertussen poste hij ook op social media allemaal stoere content met geldbiljetten (‘die zijn nep’, zei hij daar later over). Hoe dan ook, in 2017 was hij klaar met alle schulden na 22 miljoen te hebben afbetaald.

 

2. Nicolas Cage

Een Oscarwinnaar, failliet? Hoe dan? Hij verdiende in 2009 maar liefst 40 miljoen dollar. Maar… Gaf dat ook meteen weer uit. Tsja, als grootverdiener heb je natuurlijk niet genoeg aan één huis. Aan twee of drie duidelijk ook niet. En auto’s moesten bij al die huizen ook in grote getale aanwezig zijn. Tel daarbij op dat meneer Cage het niet zo nauw nam met belasting betalen: toen zat-ie eventjes diep in de shit. De rekening van 2007 kwam hem duur te staan, waardoor hij bijna al zijn bezittingen moest verkopen en als een gek alle filmrollen moest aannemen die hem werden aangeboden.

3. Floyd Mayweather

Ook een rare dit, aangezien er zo niet-te-doen-veel geld omgaat in boksen. Maar net als meneer Cage hierboven vond Floyd Mayweather het niet per se nodig om belasting te betalen. Daar dacht de IRS anders over en verscheen toch bij hem op de stoep. Of hij nog even van ruim tien jaar lang belasting wilde overmaken. Oeps. 22,2 miljoen moest-ie ophoesten, wat ervoor zorgde dat hij toch weer de ring inging. Alles voor het geld.

 

4. Kim Basinger

Een uniek plan had deze actrice, wat ze met haar vele dollars wilde doen. Ze kocht namelijk een volledig stadje in de Amerikaanse staat Georgia, met het idee een toeristische attractie ervan te maken. Een filmstudio werd er vervolgens gebouwd en een filmfestival stond op de agenda. Dat gebeurde allemaal niet, maar de rekeningen bleven wel komen en ze moest in 1993 een groot deel van ‘haar’ stad verkopen. Daar kwam ook nog eens bij dat ze last minute de film Boxing Helena niet wilde doen, tot groot ongenoegen van de filmstudio die haar voor de rechter sleep. Zij kreeg ongelijk en moest de filmstudio 8,1 miljoen dollar betalen. Dat bleek de druppel en ze vroeg haar faillissement aan.

 

5. Toni Braxton

Deze zangeres wist het te presteren om zich twee keer failliet te laten verklaren. Ook al had ze een monsterhit te pakken met Unbreak My Heart, naar eigen zeggen heeft ze de slechtste platendeal ooit getekend en kreeg ze van al haar verkochte cd’s maar 2.000 dollar. Aiii. Ze klaagde hiervoor haar platenmaatschappij aan, maar verloor — en vroeg daarna haar faillissement aan in 1998. Tien jaar later, in 2008, wilde ze plots stoppen met haar show in Las Vegas. Naar eigen zeggen vanwege gezondheidsproblemen, maar haar verzekeringsmaatschappij weigerde ook maar een cent uit te keren. Resultaat: zij moest alle gemaakte kosten zelf vergoeden en ophoesten. Daardoor vroeg ze in 2012 weer haar faillissement aan.

 

6. Meat Loaf

Whuuut, hoe kan je nou een nummer als Paradise By The Dashboard Light uit hebben gebracht en in financiële moeilijkheden zitten? Dit is toch wel een garantie dat er hoe dan ook áltijd geld blijft binnenkomen? Niet dus; hij vroeg eind jaren ’80 faillissement aan na ontelbare rechtszaken tussen hem en songwriter Jim Steinman — die alle nummers op zijn album Bat Out Of Hell had geschreven). Hij zei dat elke keer wanneer een rechtszaak achter de rug was, Steinman gelijk weer een nieuwe aanspande. De enige uitweg was faillissement aanvragen.

 

7. Pamela Anderson

Het ging haar eigenlijk allemaal wel prima voor de boeg: een dikke bankrekening, een jetset lifestyle en ze kon al haar cosmetische ingrepen makkelijk betalen. Feestje hier, drankje daar. Totdat de IRS ook bij haar kwam aankloppen, want ja: ook al ben je Pamela Anderson, je moet alsnog belasting betalen. Die zag ze duidelijk niet aankomen en werkte zich zwaar in de schulden om dit allemaal af te betalen.

 

8. Courtney Love

Veel Nirvana-fans hadden niet bepaald medelijden toen de Hole-zangeres in financieel zwaar weer verkeerde. Haar levensstijl die behoorlijk wat geld kostte en haar drugsgebruik zorgde ervoor dat ze geen cent meer te makken had. Ze verkocht vervolgens haar huis én alle rechten van de Nirvana-nummers die in haar bezit waren. Je snapt: dat levert een aardig zakcentje op.

 

9. Donald Trump

Nog iemand waarmee niet veel mensen medelijden hebben. Deze ex-POTUS heeft het ook allemaal heel sluw aangepakt, toen hij bedacht dat je je niet per se persoonlijk failliet hoeft te laten verklaren, als je het ook zakelijk kan doen. Want als je je geld zakelijk slim hebt verdeeld, valt er helemaal niet zoveel te halen én ben je persoonlijk onbeschadigd. Heerlijk hè, dat Amerikaanse rechtssysteem? Trump kon zich vier keer failliet laten verklaren en nog steeds eigen vliegtuigen, Trump Towers en plekken als Mar-a-Lago hebben.

 

10. Lindsay Lohan

Je kan nog zoveel verdienen, als je zo hard blijft feesten, drinken en drugs gebruiken zoals Lindsay Lohan deed — dan gaat je geld gewoon op. Want echt goede rollen aannemen schiet er dan een beetje bij in. Dan krijg je ook nog eens een reputatie dat je ‘moeilijk bent om mee te werken’ en komen die rollen je al helemaal niet meer aanwaaien. Het geld raakte behoorlijk op en Lindsay vroeg haar faillissement aan in 2012.

 

11. Michael Jackson

The King of Pop, geldproblemen? Niet omdat hij te weinig verdiende, hoor. Maar als je een grond á la Neverland koopt en er een volledig pretpark op laat bouwen, kost dat onderhoud je wel een slordige tien miljoen dollar per jaar. En als je dan ook nog eens regelmatig onder het mes gaat omdat je weer iets aan je uiterlijk wilt veranderen, gaat het al helemaal hard. Het scheen zelfs zo ernstig te zijn dat zijn kinderen geen cent van hem kregen toen hij overleed; alleen maar schulden.

 

 

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer