Ben ik gek of bestaat dit écht?

marianne

 

Jarenlang heb ik slecht geslapen. En dan bedoel ik écht slecht.

 

 

De nachten dat ik een half uur tot drie uur per nacht sliep, zijn niet op de vingers van twee handen te tellen, daar heb je er honderd voor nodig. Dit is natuurlijk de hel. Toch is er ook iets positiefs over te melden.

 

 

Ik weet namelijk precies hoe de wereld ontwaakt. Hoe laat de vogels beginnen te zingen. Hoe prachtig de lucht ’s morgens kan zijn net voordat de zon opkomt. Gelukkig slaap ik inmiddels weer prima, maar er is een ding in de vroege ochtend dat me elke keer weer opvalt. Ik heb het weleens aan andere mensen gevraagd, of zij dat ook kennen.

 

 

Het antwoord is steevast een verbaasde blik… waar héb je het over?

Ik heb het over de wekvogel. De wat? Nou ja, zie hier mijn punt. Er is altijd een moment dat de nacht overgaat naar de ochtend. Het is helemaal stil en ineens start overal het gekwetter van de vogels. Ik ben regelmatig rond die tijd wakker, omdat ik dan even moet plassen. En dan hoor ik dus vanuit de stilte keihard TJIIEEEEPPP!

 

 

En daarna, je raadt het al, begint het gekwetter. Het lijkt wel of andere vogels denken: ah ja f*ck, is het alweer zo laat? Oké dan: tjiepdetjiepdetiepppp. Ik heb de vogel die de eerste TJIEEEPPP doet in mijn hoofd de wekvogel genoemd.

 

 

Mijn vader is vogelaar en kijkt me peinzend aan

Als ik mijn theorie van de wekvogel deel. ‘Het zou een zanglijster kunnen zijn, wacht…’ Hij morrelt wat op zijn smartphone en laat me trots het geluid van de zanglijster horen. ‘Maar die begint wel echt vroeg hoor..,’ vervolgt hij, ‘zo ongeveer rond half 5.’

 

 

Maar is dat dan mijn wekvogel? Bestaat er zoiets als een vogel die de andere vogels attendeert dat ze met hun luie ass moeten beginnen met zingen? Daarop moet mijn vader het antwoord schuldig blijven.

 

 

Het is 04.22 uur. Helemaal stil nog. De stilte wordt verbroken door…

Hè?! Niks TJIEPPP vandaag. Een luide RRRROEKOEEEE schalt door het bos. Echt no way dat dit een zanglijster is. Dit is gewoon een bolle duif hier op het dak. Maar jawel, daarna komt voorzichtig van links en rechts het gekwetter op gang. Alsof de vogeltjes zelf ook nog verbaasd zijn dat een duif ze wekt.

 

 

 

Het blijft een mysterie. Geven de vogels onderling de taak om elkaar te wekken door? Als een soort klassenlijst: ‘Nu ben jij aan de beurt, Dorey Duif.’ Bestaat de wekvogel überhaupt? Of is het gewoon een verschijnsel dat alleen in mijn hoofd bestaat?

 

 

Als íemand van jullie hier iets over weet, vertel het me alsjeblieft

Dan sta ik wat minder voor joker als ik weer zo’n trots verhaal over mijn wekvogel-theorie begin.

 

 

 

 

Door: Marianne ter Mors