Zet gewoon een helm op als je gaat fietsen

 

Er gebeuren steeds meer zware ongelukken met mensen op een elektrische fiets. Tijd voor een helmplicht?

 

 

 

 

Soms denk ik dat iedereen elektrisch fietst, want als ik een ritje naar de stad maak word ik aan alle kanten ingehaald door pubers op zo’n blitse Van Moof of Fatbike. Nu hoor ik je denken: die razen met een noodgang langs je heen. Dat klopt, maar een 70-plusser rijdt me net zo hard voorbij. Schiet lekker op, dat extra vermogen en dan wil je daar natuurlijk gebruik van maken.

 

 

Vanmorgen staat er in het AD een artikel over dat steeds meer ouderen na een val van een elektrische fiets met ernstig letsel op de Eerste Hulp in het ziekenhuis belanden. Volgens de krant kregen de ziekenhuizen in Brabant vorig jaar ruim 120 meer zwaargewonde patiënten binnen dan vóór corona, in de omgeving van Amsterdam en Flevoland waren zo’n 160 meer zogenoemde multitraumapatiënten. Dat zijn gemiddeld drie patiënten méér per week die na een val niet alleen binnenkomen met botbreuken maar ook met schedel- of hersenletsel met alle gevolgen van dien. Letsel dat voorkomen had kunnen worden door een helm te dragen. Want, zo stelt de krant, ouderen vallen sneller van een zware elektrische fiets omdat ze de snelheid niet altijd goed inschatten en niet allemaal even veilig met die fietsen kunnen omgaan.

 

 

Eens, denk ik dan. Maar ik zie ook steeds meer jonge mensen als een malle op zo’n e-bike rijden. En ook voor deze stuntrijders geldt dat de ellende niet te overzien is als ze bij een val met hun hoofd op het asfalt kletteren.

 

 

Zou het daarom niet een idee zijn om alle e-bikerijders, dus jong en oud, te verplichten om met een helm op het hoofd op hun fiets te stappen? Kijk eens naar hoe je twintig jaar geleden op wintersport zonder helm de helling af suisde terwijl je het inmiddels doodnormaal vindt dat je met een helm op je hoofd gaat skiën. Het is misschien even wennen, maar wel zo veilig. En het scheelt een heleboel patiënten die eindeloos lang moeten revalideren of misschien de rest van hun leven blijvend letsel houden. Misschien niet zo sexy en je haar zit stom als je ‘m afzet, maar alles beter dan de rest van je leven door een rietje te moeten ademen.

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit