Belangrijk Paas-advies

 

 

Gisteren had ik het met iemand over Tunesië en ineens bedacht ik wat mijn Paas-eten gaat worden dit jaar. Komt omdat ik me altijd helemaal inleef in wat iemand gaat doen en ook meteen bedenk wat ie dan zou kúnnen doen. Ik loop in gedachten weer rond in Tunis, zie alles voor me, wat ik tig jaar geleden heb gezien en zie ineens ook weer wat er op m’n bord ligt:

 

Brick au thon!

 

Een heerlijk en simpel gerecht dat op onze BFF-list (Big Fat Friday) niet zou misstaan, vooral omdat je er het liefst zoveel mogelijk van eet. Bricks zijn grote ronde vellen van heel dun deeg. Met een doorsnede van ongeveer 25 cm.

En er zit nog een soort verhaal bij, dat ik me ineens weer herinnerde. Je moet het heel voorzichtig eten, want als je morst ben je ‘af’. Wat dat ‘af” precies inhoudt, weet ik trouwens niet, maar goed, je doet vanzelf je best om niet ‘af’ te zijn. Het is niet alleen lekker dus, het is ook nog een leuk spelletje. Veel leuker dan eieren zoeken.

 

 

 

 

Kom ik meteen op m’n belangrijke Paas-advies. Verstop geen eieren! Jij bent straks de enige die weet waar ze liggen. En als je er een flink aantal verstopt, weet je geheid niet alles terug te vinden. Denk aan je autosleutels, mobiele telefoon, leesbril… weet je die altijd meteen te vinden? Als je antwoord ja is, heb ik NIETS gezegd. Lekker de tuin vol leggen dan maar.

En anders lekker deze brick maken, krijg je geen spijt van

 

Dit heb je nodig

  • genoeg Brick vellen (iedereen wil er altijd eentje meer dan je dacht, verkrijgbaar in platte plastic pakken bij de toko, zie foto)*
  • blikje(s) tonijn
  • lente-uitjes
  • genoeg eieren
  • peper
  • eventueel zout
  • olie om in te frituren
  • eventueel een pittig sausje om in te dopen (bijv. tomatensaus met een beetje sambal of Thaise chilisaus)

 

Brickvellen zijn ook online te koop

 

Zo maak je ze

Olie in een diepe pan (frituurpan) heet laten worden.

Leg een brickvel plat klaar.

Breek een ei in een schaaltje. Als het eigeel heel is gebleven, dan gaat dit zo (rauw) op het brickvel.

Peper en eventueel wat zout erop.

Stukje tonijn erbij.

Stukje lente-ui erop.

En dan het vel in een driehoekvorm (formaat appelflap) dichtvouwen. Het hele spul glibbert flink heen en weer, maar geen paniek.  Het ei zorgt er straks in de olie voor dat het hele ding vanzelf netjes afdicht, komt dus goed.

Kort bakken, want het eigeel moet zacht blijven. Even halverwege omdraaien, zodat beide zijden goudbruin zijn.

Heel even op keukenpapier uit laten lekken en dan snel eten.

Meestal geef ik er iedereen om beurten eentje, want je wilt ze wel warm eten. En ik doe er maar eentje tegelijk in de pan. Je kunt ze in een sausje dippen, doen ze in Tunesië ook. Ik doe dat nooit. Ze zijn zo al lekker genoeg!

Eet smakelijk!

En alvast een heel fijne Paas!

 

 

Door Franska

Beeld: GettyImages Fotografie portret: Esmee Franken. Visagie: Linda van Ieperen. Haarstylist: Mandy Huijs.