’n Beetje Leuk Ouder Worden? Even vragen hoe dat zit hoor

 

Dus maar even geappt met Wies Verbeek, die heeft er net een boek over geschreven.

 

 

 

Bij de workshop ‘Goede voornemens voor het nieuwe jaar’ stond ik naast gedragswetenschapper Ben Tiggelaar op het Libelle-podium. Als hoofdredacteur van Libelle moest ik natuurlijk als eerste met de billen bloot. Ben: ’Wat wil jij bereiken komend jaar Franska?’ Ik: ‘Elke dag een half uur bewegen.’ ‘En hoeveel doe je nu?’ vroeg hij. Ik heel eerlijk: ‘Niets.’ Ben: ‘Dan is elke dag een half uur meteen wel heel veel. Je moet klein beginnen.’ Om kort te gaan: zo kwam ik aan m’n dagelijkse drie-minuten-workout. Voor het douchen in de badkamer zet ik op m’n telefoon keihard I feel good van James Brown aan en tot het nummer afgelopen is, ren ik op de plaats op de badmat. In het boek van Wies Verbeek lees ik dat Japanners die aanpak Kaizen noemen: met kleine stappen naar grote doelen.

 

Even appen met Wies over haar boek

 

 

Ik: Hoi Wies. Sorry dat ik niet bij de lancering kon zijn, ik heb je boek meteen gekocht. Het zit nu al helemaal vol met geeltjes, dat gebeurt bij mij normaal alleen bij kookboeken. Je bent flink in het nieuws met je boek. Ik zag je ook bij Max. Een boek vol dingen die je moet doen om een beetje leuk ouder te worden. Een gewetensvraag: doe jij het allemaal zelf ook? 365 dagen per jaar? Ook als je op vakantie bent?
Wies: Mijn vriendinnen zeggen ook zo vaak: lieve hemel moet ik nou al die tips van jou opvolgen om ‘n Beetje Leuk Ouder te Worden? Haha, nee zo werkt dat niet. Je pakt eruit wat voor jou van toepassing is en makkelijk uitvoerbaar is. Zelf heb ik me heel veel tips uit het boek toegeëigend. Ze zijn allemaal zo eenvoudig op te volgen dat het niet voelt als een opgave. Ik ben nu 58 en voel me fitter dan ooit.

Ik: Ongelofelijk, op je 58ste. Vanmorgen geprobeerd op een been staan zonder vast te houden als ik m’n voeten afdroog na het douchen. Lukt! M’n man zei laatst ook al zoiets: ‘als je geen tien tellen loshandje op een been kan staan dan leef je geen tien jaar meer’, dat had ie ergens gelezen. Moet je ook nog op een been kunnen staan als 60-plusser? En boven de 70? En 80?
Wies: Ja, maar hoe ouder je wordt hoe korter je het hoeft vol te houden. En zorg er altijd voor dat je bij een muur of stoel staat waaraan je je vast kan grijpen. We moeten niet gaan vallen. Die balanstest doe ik zelf trouwens ook heel slecht, daarom doe ik nu wat vaker balansoefeningen.

 

Ik: Ik vond dat wiebelen en friemelen een toptip! Kan 350 kilocalorieën per dag kosten. Dus die mensen die nooit stil kunnen zitten zijn eigenlijk beter bezig dan ik?
Wies: Ja op zich wel, maar ik heb het idee dat dat friemelige in je moet zitten. Met andere woorden: je bent een beweeglijk type of niet. In dat laatste geval kun je er wel voor zorgen dat je het zitten wat vaker onderbreekt.

 

Ik: Ik wacht er even mee, whatsappt een beetje lastig. En bewegen voor je ontbijt is beter dan meteen toegeven aan het hongergevoel en iets naar binnen werken, las ik. De hele keuken en huiskamer opruimen telt hoop ik ook mee? haha…
Wies: Precies!!! Helemaal.

Ik: serieus?
Wies: Zeker, we zitten namelijk meer dan 8 uur per dag gemiddeld. Als je tussendoor wat opruimt is dat heel goed. We zitten echt (ook ik) te lang achter elkaar op onze kont.

 

Ik: Helemaal waar. Ik spreek hier voor mezelf. Ik was helemaal blij met al je tips. Fit zijn voor je operatie, die ga ik onthouden. Ook die witlof-tip. En dat geldt dus ook voor die in ham gerolde witlof die in een kaassaus in de oven gaat? Joepie! Betterlife.com voor je vitaminepillen. Stuk goedkoper dan wanneer je ze hier in Nederland bestelt, zelfs inclusief verzend- en douanekosten. Maar hoe snel?
Wies: De levertijd is belachelijk lang. Wel een maand nadat de order is bevestigd. Maar ja, het scheelt echt een boel geld. En tegenwoordig moet ik altijd douanekosten betalen, irritant, maar al met al blijft het een stuk goedkoper.

 

Ik: Douanekosten vanuit de USA?
Wies: Ja, vanuit de USA! Geen idee hoe dat werkt.

 

Ik: Hoe ouder hoe gelukkiger? Bij omroep Max zei je dat je na je tachtigste het gelukkigst bent. Hoe komt dat?
Wies: De onderzoeken vertellen niet waarom mensen na hun tachtigste het gelukkigst zijn. Misschien omdat er niks meer moet.

 

Ik: Dat kan het zijn natuurlijk. Die 30-seconden geheugentraining, wat een goeie. Ik verklap hem niet, mensen moeten je boek maar kopen. By the way: heb je weleens van cross fit gehoord? Ik las gisteren bij mijn favoriete Instagrammer @eminchilli dat zij daaraan doet. Hoe? ‘Keep my fingers Crossed that my clothes still Fitt.’
Wies: Haha. Ja cross fitt is super goed. Ik moet eerlijk bekennen dat ik het al gauw te zwaar vind. Ik ben meer van de makkelijke bodyshape lesjes.

 

Ik: Maar alle gekheid op een stokje: je hebt een tof boek geschreven, al doe ik maar een honderdste van wat erin staat, dan ben ik al beter bezig dan ooit. Ik ga zo even de world’s greatest stretch doen. Had er nog nooit van gehoord. Even kijken of ik het kan. Psst, denk je dat er nog een tweede boek komt?
Wies: Of er nog een tweede komt weet ik niet. Ik geniet nu even van het succes. Binnen 1 week in de bestsellers top 60 en nu al wordt er een tweede oplage gedrukt! Over ’n beetje leuk ouder worden gesproken: nieuwe uitdagingen blijven aangaan houdt je jong!

 

Ik: Fantastisch. En ja, daar heb je gelijk in, nieuwe uitdagingen aangaan is een hele goeie.
Ik: PS. Vind je het goed als ik dit whatsapp-gesprek zo op Franska.nl zet als een soort interviewtje?
Wies: Natuurlijk. Sterker nog: dit is verreweg het leukste en beste interviewtje dat ik heb gehad. Dit werkt als een tierelier.

 

Ik: Heerlijk om te horen. Dankjewel. Fijne dag verder en gefeliciteerd met het succes!
Wies: Dankjewel! Jij ook fijne dag nog!

 

 

Tot zover ons ge-app. Even gemaild met de uitgever van Wies. Vijf van mijn lezers hoeven het boek niet te kopen, maar kunnen het zomaar winnen. Kwestie van op Facebook reageren en hoppa, je maakt kans. Volgende week maandag maak ik de vijf winnaars bekend.

 

Heel veel succes en een fijne week,

 

Liefs van Franska

 

 

 

Door: Franska

Afbeelding van Franska