Aspirine? Levensgevaarlijk!

 

Over aspirine verschijnt al jarenlang het ene onderzoek na het andere en telkens is de uitkomst anders.

 

Mevrouw Faassen is confuus. Jaren geleden hoorde ze dat aspirine de ziekte van Alzheimer zou helpen voorkomen. Omdat haar geheugen verliezen het allerergste is wat ze zich kan voorstellen, begon ze meteen met éénmaal daags een aspirientje. Enige jaren later las ze dat de heren doctoren er opeens helemaal niet meer zo zeker van waren dat aspirine preventief zou werken tegen de achteruitgang van de hersenen. Baadt het niet dan schaadt het ook niet, dacht mevrouw Faassen en maar goed dat ze dat dacht. Want een jaar of vijf à zes geleden zat ze aan haar krantje en las ze tot haar verbazing dat aspirine wel degelijk kon beschermen tegen Alzheimer. Ze was inmiddels al zeker tien jaar aan de aspirine, de zeventig gepasseerd en haar verstand werkte nog uitstekend, dus met dat onderzoek zat het wel goed volgens haar.

 

 

Daarbij hielp die oude vertrouwde aspirine opeens ook nog eens tegen kanker, hartziekten, hoge bloeddruk en artritis. De Amerikanen die dit onderzoek op hun naam hadden staan, adviseerden wel dat mensen niet zomaar op eigen houtje aspirines moesten gaan slikken, maar dat moesten overleggen met de huisarts. Maar met de huisarts had mevrouw Faassen nog nooit hierover overlegd, dus waarom nu wel?

 

Over aspirine, één van de grootste medische kaskrakers ooit, en al ruim een eeuw in de handel, is nogal eens gepubliceerd. Vanaf rond 2002 als preventiemiddel tegen Alzheimer. In de jaren erna als middel om de kans op leverkanker te verkleinen, ter voorkoming van een hart- of herseninfarct, als middel tegen huidkanker, tegen trombose, als levensverlenger voor patiënten met een vorm van kanker aan het spijsverteringskanaal en als preventiemiddel tegen prostaatkanker en diabetes.

 

Na zoveel goed nieuws is het niet verwonderlijk dat inmiddels naar schatting zo’n 700.000 Nederlanders – veelal hartpatiënten – al dan niet op doktersrecept aan de aspirine zijn. Tegenwoordig overigens vooral ter voorkoming van hart- en vaatziekten. 

Onmiddellijk mee stoppen, volgens Amerikaans-Australisch onderzoek, waarvan de resultaten vorige week in de pers verschenen. Want wat blijkt? Aspirine is slecht voor gezonde mensen. Juist doordat het middel bloedklonters tegengaat, wordt het risico op bloedingen hoger – vooral ter hoogte van de maag gaat het nogal eens mis in de vorm van maagzweren, die kunnen overgaan tot levensbedreigende maagbloedingen.

 

Hart- en vaatziekten blijken er ineens ook helemaal niet zo zeker meer mee voorkomen te worden, over Alzheimer heeft niemand het meer en dat aspirine zou beschermen tegen kanker moet vanaf nu ‘met de nodige voorzichtigheid’ worden geïnterpreteerd.

 

Mevrouw Faassen heeft eens uitgerekend dat ze inmiddels al ruim vijftien jaar elke dag een aspirientje slikt. Ze voelt zich er kiplekker bij. Niks geen last van haar rikketik, nog steeds goed bij haar verstand, ook geen kanker voor zover ze weet en van haar maag heeft ze – behalve af en toe het zuur – nog nooit last gehad. Laat ze maar lekker doorgaan met onderzoeken, al die knappe koppen. Mevrouw Faassen krijgen ze er in ieder geval niet gek mee.

 

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.