ASMR, hét wonder­middel tegen slaap­problemen?

 

Slapen doe ik slecht. Altijd al gedaan. ‘Wat wil er niet lukken dan?’ Krijg ik vaak als vraag. Nou… Alles. Alles lukt niet met slapen.

 

Inslapen? Lukt niet. Doorslapen? Nee hoor, na twee uur lig ik weer wakker en ga ik verder met m’n plafonddienst. Helemaal ruk natuurlijk. Slaappillen heb ik lang gebruikt maar vanwege de verslavingsgevoeligheid ben ik daar toch mee gestopt (met nóg meer slapeloosheid als afkickverschijnsel). Melatonine doet ook niet echt z’n werking. Van CBD-pillen word ik wel ontspannen, maar slapen… Ho maar. Mijn queeste naar hét wondermiddel zette ik voort.

 

En toen stuitte ik dus op ASMR. Oftewel dé oplossing tegen slaapproblemen, aldus het Almachtige, Alwetende Internet. ASMR dus, oftewel Autonomous Sensory Meridian Response. Dat krijg ik er lastig uit dus ik hou het op ASMR: een gevoel, een soort tinteling wat zou beginnen op je achterhoofd en zich verspreid via je nek naar je rug. Dit vind men dan onwijs ontspannend en rustgevend, zo erg dat het slapen gigantisch soepel gaat. Dit gaan we proberen.

 

Op naar YouTube, want ASMR kenmerkt zich door gefluister, grasaak van voorwerp, zachte activiteiten (haren knippen, tekenen, dat kinetische zand wat er zo satisfying uitziet), en dat kun je natuurlijk allemaal op YouTube vinden. Ik installeer me alvast even op het bankje, horizontale houding, kom maar op: ik ben klaar voor die powernap.

 

De video ‘ASMR For People Who Haven’t Gotten Tingles’ spreekt mij wel aan want ja, ik heb nooit die tingles gehad. Hij duurt ruim 24 minuten en ik vind dat ik ‘m moet afkijken, dus daar ga ik.

 

Eerste indruk? Wat. Is. Dit. DAT GEFLUISTER. Hóe kunnen mensen dit ontspannend vinden? Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik fluisterende mensen niet bepaald heel fijn vind, zeker niet als ze nog eens extra gaan articuleren als deze man op YouTube. Alsof-ie liters speeksel in z’n mond heeft. En dan alle geluiden eromheen. Handen wrijven (doe alsjeblieft wat crème op want dit klinkt zo uitgedroogd). Nagels over een lamp (de HORROR). Knijpen in een slijmerig antistressbal… Waar ik ironisch genoeg ontzettend gestresst van word. Als een gek alle knopjes van een PlayStation-controller indrukken waar ik op zich óók best gestresst van word. Ik heb de 24 minuten niet af kunnen kijken.

 

En erna ben ik meteen gaan douchen, want ik voelde me er best vies door. Is dat een bekend effect na ASMR? Het zou moeten voelen als een ‘braingasm’, wat sommige mensen kunnen krijgen. Ben ik dus absoluut niet één van, daar ben ik wel achter. Dus nu is mijn vraag aan jullie: wát is hier in godsnaam ontspannend aan? Ik snap het oprecht niet. En dit gaat mij dus ook nachten wakker houden, de vraag waarom mensen dit voor hun plezier luisteren. Kan ik er ook nog wel bij hebben op zich.

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer