Sophia Loren kan heerlijk koken!

 

Annelies: Ze schreef het al in de jaren zeventig, maar het kookboek van de beroemde Italiaanse actrice Sophia Loren is nog altijd onverminderd populair in Nederland. Is het niet vanwege de recepten, dan wel vanwege de geweldige retrofoto’s van Sophia. En ze spreekt ons ook zo mooi aan met ‘u’.

 

Twee jaar geleden verscheen een Nederlandse heruitgave van ‘Koken con amore’. De recepten zelf zijn vaak lekker eenvoudig, zoals deze spaghetti met ansjovisboter: een soort spaghetti alle vongole, maar dan zonder vongole…

 

Spaghetti met ansjovisboter

 

Dit heb je nodig

voor 6 personen

 

  • 600 g spaghetti
  • 100 g boter
  • 4 ansjovisfilets
  • 300 g tomaten
  • 12 el olijfolie
  • 3 teentjes knoflook
  • zout, peper
  • peterselie

 

Zo maak je het

Sophia Loren: ‘Hier is een recept dat u kan helpen om uw gasten een aardige verrassing te bereiden. Allereerst moet u de ansjovisboter maken door de boter op kamertemperatuur te vermengen met de ansjovisfilets, die u hebt afgespoeld om ze van het zout te ontdoen. U neemt een platte schaal, waarin u eerst alles fijnwrijft en vervolgens goed door elkaar roert om een egale massa te krijgen. Hiervan vormt u dan een bal en bewaart deze in de koelkast tot het ogenblik waarop u de ansjovisboter nodig hebt.

 

 
Wanneer het tijd is om het eten klaar te maken doet u in een pan twee eetlepels olie per persoon: voor zes personen twaalf lepels, met drie hele maar platgewreven teentjes knoflook. Als de knoflook goudgeel wordt, doet u er driehonderd gram gepelde tomaten bij, nadat u het aanhangende water uit het blik hebt weggegooid. Met de vork de tomaten een beetje platdrukken, een tiental minuten laten sudderen, dan wat zout en peper erbij doen. Van het vuur nemen en ten slotte een handjevol fijngehakte peterselie toevoegen.

 

Intussen hebt u de spaghetti opgezet. Vlak voordat u deze afgiet, spreidt u uw ansjovisboter op de bodem van een terrine uit; hierop gooit u de goed uitgelekte spaghetti en profiteert van de hitte die de pasta afstraalt om alles goed dooreen te roeren zodat de boter smelt. Dan pas (maar u moet alles zeer snel doen) giet u de saus met de verse peterselie erover, roert nogmaals en dient de schotel op. Dit gerecht (en hierin zit de verrassing) lijkt op de spaghetti alle vongole, zonder de vongole. Er hoort dan ook geen geraspte kaas over.’

 

Recept uit: Koken con amore, Sophia Loren, uitgeverij Luitingh-Sijthoff, in Italië uitgegeven door Rizzoli Libri S.p.A.

 

 

 

 

Annelies Kooijman is freelance tekst- en eindredacteur en blogt op haar eigen website Parliamo italiano. Ze is helemaal gek op Italië sinds ze op haar achttiende een half jaartje in Florence woonde, voordat ze Italiaans ging studeren. Het eerste wat ze er altijd bestelt is spaghetti cacio e pepe.

Portretfoto: Lex van den Bosch