Design spotten
in Milaan

 

Wie Milaan zegt, zegt design. En wie Milaan én design zegt, heeft het ongetwijfeld over de Salone del Mobile, de internationale meubel- en designbeurs die elk jaar in april plaatsvindt.

 

Ook deze week vertrekken weer duizenden ontwerpers, meubelmerken, stylisten en woonbladenmakers vanuit de hele wereld naar Milaan, om daar het nieuwste op designgebied te spotten. Jarenlang was ik een van hen, in de bijna tien jaar dat ik op de redactie van ELLE Decoration werkte. Met het hele team ’s ochtends vroeg het vliegtuig in, om vervolgens drie dagen lang het beursterrein én de stad te verkennen. Want in de stad, daar gebeurt het.

 

Verspreid door Milaan vind je de creatiefste, gekste, spannendste ontwerp-initiatieven. Oorspronkelijk ging het vooral om jonge talenten, die zich geen plek op de beursvloer konden veroorloven (want ja, zo’n stand is duur!), maar algauw werd duidelijk dat het behoorlijk lucratief is om je ontwerpen en ideeën in de stad te tonen en sindsdien hebben ook gevestigde merken er pop-up stores en tijdelijke exposities. Wáár precies kan per jaar verschillen. Was een aantal jaar geleden de Zona Tortona nog de absolute place to be, later werd Lambrate de wijk waar je moest zijn.Maar wat eigenlijk nooit verandert, zijn de restauranttips die van hand tot hand gaan, de plekken waar ‘iedereen’ naartoe wil om een pasta of ander Italiaans lekkers te eten. Behalve eentje dan, al kan ik dat bijna nog niet geloven: Bagutta. Dit restaurant, een instituut in Milaan en niet alleen onder Salone del Mobile-bezoekers, blijkt na negentig (!) jaar gesloten te zijn. Bagutta valt dus af, maar waar ga je nu dan wél naartoe? Bij deze drie adresjes zit je zeker goed:

 

1 Osteria Del Binari, Via Tortona 1

Klassieke gerechten uit de Milanese keuken. Vooral fijn als je een plek in de binnentuin of in de overdekte tuinkamer weet te bemachtigen.

 

2 U Barba, Via Decembrio 33

Een osteria genovese, oftewel: hier eet je gerechten uit de keuken van Genua en omstreken. Denk: de originele pasta met pesto.

 

3 Marta, Via Matteo Bandello 14

Restaurant ingericht door Rossana Orlandi, eigenares van de gelijknamige galerie in het buurpand. De flamboyante Orlandi staat bekend om haar goede oog voor design. En o ja, je kunt bij Marta ook nog lekker eten!

 

Door Annelies Kooijman

 

 

Annelies Kooijman is freelance tekst- en eindredacteur en blogt op haar eigen website Parliamo italiano. Ze is helemaal gek op Italië sinds ze op haar achttiende een half jaartje in Florence woonde, voordat ze Italiaans ging studeren. Het eerste wat ze er altijd bestelt is spaghetti cacio e pepe.

Portretfoto: Lex van den Bosch