Anne Frank als leed­vermaak? Ik dacht het niet!

 

Ooit gehoord van een roast? Nee, dat is geen hoofdgerecht voor het kerstdiner; het gaat hier om satire.

 

Over het algemeen valt er dan echt wel wat te lachen. Bekende mensen worden dan door andere bekende mensen op een ludieke manier in hun hemd gezet (en dan zeg ik het aardig…). De hoofdpersoon moet zich niet al te snel op zijn teentjes getrapt voelen want het kan er soms hard aan toe gaan.

 

Ik had echt dikke pret bij de roasts van Johnny de Mol en Gordon. En de originele Amerikaanse versies zijn ook heel geestig om naar te kijken. Zo werden Justin Bieber en Donald Trump ook al eens te grazen genomen. Hoe beroemder, hoe harder de grappen.

 

Om door te borduren op dit succes heeft Netflix nu de ‘Historical Roasts’ bedacht, waarin belangrijke figuren uit de wereldgeschiedenis aan de beurt zijn en belachelijk worden gemaakt. Zo zijn Martin Luther King en Cleopatra finaal uitgelachen en bespot. Maar dat was blijkbaar niet genoeg.

 

Er is namelijk ook een aflevering gemaakt waarin ‘Hitler’ de draak steekt met ‘Anne Frank’. Op zich klinkt dat al bijzonder ongemakkelijk, maar ik ben werkelijk sprakeloos als Hitler bij wijze van grap tegen Anne Frank zegt: ‘Iedereen kent jou als een held en een bestsellerauteur. Maar voor mij blijf je altijd m’n kleine nummer 825060.’

 

Hoorde ik dat nou goed? Denken ze nou echt dat mensen hiernaar willen kijken? En er dan ook nog om gaan zitten lachen?

 

‘Beeld: Historical Roasts with Jeff Ross | Official Trailer | Netflix’
 

Netflix is zich inmiddels wel bewust van de commotie rondom deze aflevering, maar komt wel met een heel slap excuus: ‘Het doel is om mensen iets te leren over de geschiedenis.’ Om er iets van te leren? Dat het soms allemaal wel meeviel met die Tweede Wereldoorlog? Wat een idioten!

 

De Anne Frank Stichting noemt het programma terecht smakeloos. En al helemaal in een week waarin bekend werd dat het aantal antisemitische incidenten in Nederland het afgelopen jaar met twintig procent is gestegen.

 

Blijkbaar dachten deze programmamakers bij Netflix echt dat ze een goed idee hadden. Maar het lachen vergaat me als ik hier naar kijk. Alles voor de kijkcijfers? Ik dacht het niet…

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit