He leukerd!

 

Het maakt Anita – inmiddels – werkelijk niet uit hoe oud ze is, het gaat er veel meer om hoe ze zich voelt. Maar ze doet wél haar best om er goed uit te zien. Zodat haar uiterlijk met haar innerlijk klopt.

 

 

Wat lijk jij op je moeder!’ Ja, dat krijg ik weleens te horen. Toen ik net vijftig was dacht ik: je bedoelt zeker wat krijg je een ouwe kop. Het was toch even lastig. En ik ben niet de enige. Ik sprak erover met vriendinnen en ging veel lezen over deze periode in mijn leven, in boeken en online. 

 

Inmiddels voel ík me weer goed. Meer dan goed! Schamen voor mijn leeftijd? Absoluut niet, ik schreeuw het zelfs van de daken. Hallo! Ik ben 54 jaar! Kijk om je heen. Er zijn zo veel leuke vijftigers. Ik weet – veel beter dan toen ik 25 was – wat ik wil. Ken m’n sterke en zwakke punten. Ik heb meer tijd én neem meer tijd voor de dingen die ik leuk vind. Er is nog zo veel nieuws te ontdekken. Natuurlijk, ik zie ook wel dat mijn gezicht verandert: er komen rimpels bij, m’n huid is wat minder strak. En ik merk dat mijn lijf verandert – waar is toch die taille gebleven? En dus mag je je af en toe best kritisch afvragen: kan ik alles nog wel dragen? Past mijn make-up nog bij mijn leeftijd? Is het tijd om weer eens naar de kapper te gaan? Heb ik wel ontspanning genoeg? Ik geef je hieronder mijn persoonlijke tips. Om die goedgeklede, zelfverzekerde, leuke vijftiger te zijn die je van binnen bent.

 

1. Koop goed zittende kleding

De tijd van goedkope jurkjes en T-shirtjes die toch wel goed staan is echt voorbij. Zorg dat je mooie kleding draagt die goed zit (en koop een paar goede bh’s!). Die hard fan van zwarte kleding? Kies eens voor donkerblauw, dat maakt net iets zachter in je gezicht.

 

2. Zorg voor mooie, zachte make-upkleuren

Ga voor wat zachtere tinten, zowel voor je lippen als voor je ogen. Grijs- en bruintinten op je ogen, bijvoorbeeld, en perzikkleur en nude tinten of zachtroze op je lippen. En gebruik een lippotlood, zodat de lippenstift niet in de lijntjes rondom je mond gaat zitten.

 

3. Show yourself!

Een goede houding zorgt er vanzelf voor dat je je lekker voelt. Laat je schouders niet hangen maar duw ze een beetje naar achteren. Borst vooruit, je rug recht, buik intrekken en laat zien wie je bent.

 

4. Me-time

Zorg ervoor dat je regelmatig iets ontspannends doet. Vond je het vroeger altijd zo leuk om te zingen? Ga op zangles! Hield je van dansen en doe je dat nu nooit meer? Ga op zoek naar een leuke les op muziek in de sportschool. Ga wandelen met een vriendin. Anything goes, maar maak er de tijd voor.

 

5. Ga iets nieuws leren

Nog meer me-time: leer iets nieuws. Of dat nu een instrument bespelen is, of een schildercursus of blogs schrijven… je bent echt nooit te oud om te leren en het geeft je een enorme boost. Let maar op.

 

6. Niet te mager

Je merkt vanzelf dat je sneller aankomt als 50+ vrouw. Je eet misschien hetzelfde als altijd, maar het blijft nu zitten en je raakt die extra kilo’s niet makkelijk meer kwijt. Maak je er niet te druk om, beter een paar kilo te veel dan veel te mager. Dan lijk je trouwens ook weer ouder. Dus: eet gezond, beweeg en let af en toe een beetje op. En: geniet van wat je eet, heel belangrijk!

 

 

 

Door: Anita Willemars

Anita Willemars volgt al ruim 25 jaar alle trends op de voet. Voor Franska.nl vlogt ze o.a. wekelijks over nieuwe beautyproducten en laat ze zien wat wel en zeker ook wat niet werkt.

Fotografie: Nikita Holst

Afbeelding van Anita Willemars