Zie za zomer­tijd

 

Anita: Elke keer als de klok naar zomer- of wintertijd verzet wordt, kan ik niet meer slapen. Hoe komt dat nou, het is maar één uur!

 

 

Bij het verzetten van de klok is mijn slaapritme elke keer weer totaal van slag. Vaak duurt het wel twee weken voordat ik weer een beetje lekker slaap. Hoe kan dat toch? In die weken heb ik dan wel weer veel meer begrip voor mensen die altijd slecht slapen. Slaap heeft ieder mens nodig, en hoe regelmatiger de slaap, hoe beter je stemming overdag. En… slapen is ook nog eens heel goed voor je huid, het vermindert rimpels en donkere plekken. Slaap je mooi zou ik tegen iedereen willen zeggen, maar dan moet het wel lukken natuurlijk.

 

Deze 9 slaaptips kunnen helpen. De eerste tip heeft mij geholpen: sommige dingen moet je gewoon accepteren en niet te moeilijk over doen.

 

9x beter slapen

 

1 Regelmaat!

Zorg voor een vast schema voor opstaan en naar bed gaan en houd je eraan. Je lichaam went dan aan de vaste tijden. En accepteer die paar weken slechtere slaap per jaar. Of begin twee weken voor het verzetten van de klok, en zet je wekker elke ochtend tien minuten eerder. En ga dus ook tien minuten eerder naar bed.

 

2 Houd rekening met je slaapcycli

Je gemiddelde slaapcyclus is negentig minuten en je hebt gemiddeld vijf slaapcyclussen. Stel, je moet om zeven uur opstaan, dan kun je uitrekenen hoe laat je moet gaan slapen (zevenenhalf uur eerder dus).

 

3 Geen telefoon

Voor het slapengaan je telefoon of computer checken is een ‘no go’! Het blauwe licht van het apparaat stopt het slaaphormoon melatonine. Maar ook je gedachten moeten tot rust komen, en dat gebeurt niet als je nog ff je mail checkt of gaat facebooken.

 

4 Step into the light

Klinkt gek, maar als je wakker wordt, sta dan direct op en trek je gordijnen open. Ga naar het licht. Dit is goed voor je stemming, maar ook voor toekomstige slaap.

 

5 De nacht is zwart

Als je gaat slapen, zorg dan voor een donkere omgeving. Zelfs je wekker kan te veel lichtprikkels geven. Slaap bijvoorbeeld met een maskertje.

 

6 Tussen waak en slaap

Gun jezelf de tijd om in bed te liggen zonder direct in slaap te vallen. Je lichaam gaat naar de slaapstand en dat kost tijd, gemiddeld zo’n twintig minuten.

 

7 Tequilaatje

Wijn drinken mag dan een ontspannend gevoel geven, maar midden in de nacht word je sneller wakker omdat je bloedsuikerspiegel daalt. Drink sowieso niet meer dan twee glazen. Tip: alcohol zonder suiker is beter voor je slaap, dus ga lekker aan de tequila met ijs.

 

8 Sporten

Elke dag bewegen is natuurlijk goed voor je lichaam, maar dus ook voor je slaap! Door de inspanningen overdag ontspant je lijf bij slaap ook makkelijker. Actieve sporten kun je beter niet net voor het slapen gaan.

 

9 Uit bed mag

Lig je midden in de nacht eindeloos schaapjes te tellen, stap dan uit bed. Als je meer dan dertig minuten wakker bent, kun je beter opstaan en iets doen om te ontspannen. Pak een boek of luister wat muziek onder het genot van een kop warme thee. Door het niet meer krampachtig te proberen komt de slaap meestal weer terug.

 

 

Anita Willemars volgt al ruim 25 jaar alle trends op de voet. Voor Franska.nl vlogt ze wekelijks over nieuwe beautyproducten en laat ze zien wat wel en zeker ook wat niet werkt.

Fotografie: Esmee Franken. Visagie: Linda van Iperen. Haarstylist: Mandy Huijs.