André van Duin wordt voor zijn zestigjarig artiestenjubileum in het zonnetje gezet

 

En jij kan erbij zijn, hoe tof is dat?!

 

 

 

 

Toen ik in de jaren zeventig nog een klein Ireentje was luisterde ik echt iedere zaterdagmiddag naar de Dik voor Mekaarshow van André van Duin. Hikkend van de lach zat ik dan naast de radio naar de gekke stemmetjes van André van Duin te luisteren. Een ware held voor een kind van acht, en niet alleen voor mij.

 

Als we op de lagere school eens in de maand op vrijdagmiddag iemand na mochten doen, dan waren we niet alleen de Dolly Dots maar stonden er altijd wel drie meneren De Bok en een Willempie op het podium. Dan lagen we met de hele klas dubbel om de humor van André en de chaos die hij in zijn televisieshows creëerde. Kun jij je nog de legendarische sketch herinneren waarbij hij in zijn rol van Meneer De Bok Corrie van Gorp als Mevrouw De Bok in de vijver gooide? Dat was toch het grappigste dat je ooit gezien had?

 

 

 

 

 

 

Inmiddels ben ik vijftig jaar ouder en is André van Duin nog steeds een genot om naar te kijken en te luisteren. Via Heel Holland Bakt (dat hij in eerste instantie tijdelijk zou presenteren zolang Martine Bijl nog niet hersteld was van haar hersenbloeding), naar Denkend aan Holland (ook weer een heerlijk duo samen met Janny van der Heijden) en zijn laatste nieuwe programma Liefde voor het Landgoed is hij wat mij betreft van een geweldige komiek en later zanger van prachtige liedjes een fantastische presentator geworden. Omroep Max vindt het daarom hoog tijd om hun kijkcijferkanon in het zonnetje te zetten.

 

Dat doen ze met een zesdelige serie waarin de beste fragmenten uit zijn carrière die al zes decennia beslaat te zien zullen zijn. Wie weet komt Tuut, tuut, tuut, de groetjes van Ruud weer voorbij uit Animal Crackers of het wonderlijk mooie La Bohème dat hij zong in de De Wereld Draait Door en waardoor Matthijs van Nieuwkerk tot tranen toe geroerd was. In het programma zullen mensen uit het vak hun favoriete momenten met je delen. Want wist je dat André een groot voorbeeld is geweest voor een grote groep cabaretiers van de huidige generatie, zoals Yochem Myjer?

 

En als kers op de taart wordt er in zijn geboorteplaats Rotterdam ter ere van dit jubileum ook nog een concert opgenomen. In het Nieuwe Luxor Theater speelt het Rotterdams Philharmonisch Orkest samen met onder anderen Danny Vera, Simone Kleinsma, Richard Groenendijk en Gerard Cox de klassiekers zoals Er staat een paard in de gang, Het Dorp en het Pizzalied (Effe wachte…). De kaartverkoop voor het concert, dat op 25 juni wordt opgenomen, is al begonnen. En jij kunt erbij zijn want er zijn nog kaartjes beschikbaar.

 

 

 

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit