Ananas tarte tatin met kecapkaramel
Vanja van der Leeden heeft hét recept voor een overheerlijke ananas tarte tatin met kecapkaramel en lobbige specerijenroom.
Dit heb je nodig
Voor de kecapkaramel:
- 200 g roomboter
- 255 g suiker
- sap en geraspte schil van
- ½ biologische limoen
- 3 cm verse gemberwortel, geschild
- 2 eetl. kecap manis
Voor de specerijenroom:
- 150 ml slagroom
- 2 eetl. suiker
- ¼ theel. kruidnagelpoeder
- ¼ theel. nootmuskaat
Ook nodig:
- 1 ananas
- 6–7 velletjes bladerdeeg
Zo maak je de ananas tarte tatin met kecapkaramel
- Maak eerst de kecapkaramel (de hoeveelheid is ruim, maar hij is ook heerlijk
in de pap of op een pannenkoek). - Smelt de boter in een pan met dikke bodem.
- Voeg de suiker toe en laat nu langzaam maar zeker karamelliseren. Dit is een soort dummy-methode zonder gespetter van brandende suiker. Heb geduld, de saus gaat na een minuut of 20 echt karamelliseren. Wanneer hij amberkleurig is, voeg je de kecap toe.
- Rasp het stuk gember op een fijne rasp boven de pan en meng door elkaar. Haal van het vuur tot gebruik.
- Sla de slagroom met de suiker, het kruidnagelpoeder en de nootmuskaat lobbig. Zet koel weg tot gebruik.
- Verwarm de oven tot 220 °C.
- Schil een ananas, verwijder de kern en snijd in plakken. Afhankelijk van de dikte haal je zo’n zes tot zeven schijven uit een ananas.
- Ontdooi de velletjes bladerdeeg en steek er rondjes uit ter grootte van een ramekin (of ander rond ovenschaaltje).
- Verwarm de kecapkaramel zodat hij schenkbaar is en giet een laagje in zes of zeven ramekins (bewaar een beetje voor het serveren).
- Leg er vervolgens een schijf ananas op en dek af met een bladerdeegrondje. Zorg dat het bladerdeeg het vormpje niet overlapt.
- Schuif de taartjes in de oven en bak in 20 minuten tot het bladerdeeg goudbruin kleurt.
- Verwarm de kecapkaramel op laag vuur.
- Draai de taartjes om op bordjes.
- Giet er nog meer karamel over en maak af met een dot specerijenroom (die smelt snel door de hitte, dus zet ze meteen op tafel).
Titel: Indorock
Auteur: Vanja van der Leeden
Prijs: €34,99
Uitgever: Nijgh CuisineFotografie: Remko Kraaijeveld
Door: Redactie FavorFlav