Ananas tarte tatin met kecapkaramel

 

Vanja van der Leeden heeft hét recept voor een overheerlijke ananas tarte tatin met kecapkaramel en lobbige specerijenroom.

 

Dit heb je nodig
Voor de kecapkaramel: 

  • 200 g roomboter
  • 255 g suiker
  • sap en geraspte schil van
  • ½ biologische limoen
  • 3 cm verse gemberwortel, geschild
  • 2 eetl. kecap manis

 

Voor de specerijenroom:

  • 150 ml slagroom
  • 2 eetl. suiker
  • ¼ theel. kruidnagelpoeder
  • ¼ theel. nootmuskaat

 

Ook nodig:

  • 1 ananas
  • 6–7 velletjes bladerdeeg
     

 

Zo maak je de ananas tarte tatin met kecapkaramel

  • Maak eerst de kecapkaramel (de hoeveelheid is ruim, maar hij is ook heerlijk
    in de pap of op een pannenkoek).
  • Smelt de boter in een pan met dikke bodem.
  • Voeg de suiker toe en laat nu langzaam maar zeker karamelliseren. Dit is een soort dummy-methode zonder gespetter van brandende suiker. Heb geduld, de saus gaat na een minuut of 20 echt karamelliseren. Wanneer hij amber­kleurig is, voeg je de kecap toe.
  • Rasp het stuk gember op een fijne rasp boven de pan en meng door elkaar. Haal van het vuur tot gebruik.
  • Sla de slagroom met de suiker, het kruidnagelpoeder en de nootmuskaat lobbig. Zet koel weg tot gebruik.
  • Verwarm de oven tot 220 °C.
  • Schil een ananas, verwijder de kern en snijd in plakken. Afhankelijk van de dikte haal je zo’n zes tot zeven schijven uit een ananas.
  • Ontdooi de velletjes bladerdeeg en steek er rondjes uit ter grootte van een ramekin (of ander rond ovenschaaltje).
  • Verwarm de kecapkaramel zodat hij schenkbaar is en giet een laagje in zes of zeven ramekins (bewaar een beetje voor het serveren).
  • Leg er vervolgens een schijf ananas op en dek af met een bladerdeegrondje. Zorg dat het bladerdeeg het vormpje niet overlapt.
  • Schuif de taartjes in de oven en bak in 20 minuten tot het bladerdeeg goudbruin kleurt.
  • Verwarm de kecapkaramel op laag vuur.
  • Draai de taartjes om op bordjes.
  • Giet er nog meer karamel over en maak af met een dot specerijenroom (die smelt snel door de hitte, dus zet ze meteen op tafel).

 

 

Titel: Indorock
Auteur: Vanja van der Leeden
Prijs: €34,99
Uitgever: Nijgh Cuisine

Fotografie: Remko Kraaijeveld

 

Door: Redactie FavorFlav