Amerikaanse SEH-arts stapt uit het leven

 

‘Haar werk heeft haar gedood’, werd gezegd over Lorna Breen, directeur van de spoedeisende hulp in een New Yorks ziekenhuis. Zondag maakte zij een einde aan haar leven.

 

Breen was werkzaam op de spoedeisende hulp en stond hoog aangeschreven als arts. De stad New York is het corona-epicentrum van de Verenigde Staten en is gigantisch hard geraakt door het virus. Te weinig plekken op de IC, te lange dagen die werknemers moeten draaien… Dat eist z’n tol.

 

‘Ze beschreef vaak de gruwel die ze in het ziekenhuis had meegemaakt. Ze werd steeds afstandelijker’, zei de vader van Breen, die zelf ook dokter is. Lorna Breen behandelde de coronapatiënten die werden binnengebracht, waardoor het onvermijdelijke gebeurde: ook zij raakte besmet met het virus.

 

Na een week uitzieken ging ze weer terug aan het werk. Vol overtuiging, aldus haar collega’s. Vaak als ik op het nieuws lees over het nieuwe aantal patiënten en het nieuwe aantal slachtoffers, blijft het maar een nummertje, een getal. Maar elke keer als ik dan zo’n persoonlijk verhaal lees, raakt het me behoorlijk hard.

 

Lorna Breen wordt omschreven als een held, als een oorlogsslachtoffer. Wat een verschrikkelijke dingen moet zij hebben gezien tijdens haar werk. En helden, dat zijn de werknemers in de zorg absoluut. Vandaag ben ik me er weer even extra bewust van.

 

Beeld: ©️ Presbyterian Allen Hospital

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer