Als je hart op hol slaat

 

Waarom goede controle en de juiste voeding een wereld van verschil kan maken

 

Steeds meer vrouwen hebben hartklachten die lang niet altijd door de huisarts worden opgepikt. Dat hoor je vaker en vaker. Daarom vond ik het belangrijk om vanwege m’n klachten toch even een belletje naar de huisarts te doen zodat die kon controleren of het oké was of dat er nader onderzoek gedaan moest worden.

 

Een paar maanden geleden merkte ik dat mijn hart soms een paar keer achter elkaar oversloeg, alsof het uit de maat danste. Een heel vervelend gevoel, waar ik behoorlijk onrustig van werd. Toen mijn hart steeds vaker in het verkeerde ritme klopte, heb ik via de huisarts een afspraak gemaakt bij een cardiologisch centrum. Zij gaven mij een zogenaamd kastje waaraan ik met draadjes en plakkertjes op mijn borst zat verbonden om te meten hoe mijn hart tekeerging en of daar soms een reden voor was. De uitslag van dat onderzoek was voor de cardioloog reden genoeg om voor de zekerheid ook nog een fit-test te doen. Dus werd er een hartfilmpje en een echo gemaakt. Ik keek mee op de monitor en zag hoe mijn hart echt z’n best voor me deed. Verder moest ik op een hometrainer een flink end fietsen en had ik een fijn gesprek met de verpleegkundige die vroeg hoe het nou echt met me ging. Alleen al het feit dat mijn klacht serieus werd genomen, scheelde al de helft van de stress. Gelukkig was er niks met me aan de hand, ik maakte me alleen veel te druk. Dus moest ik minder hooi op de vork nemen en meer in de wei gaan liggen, zullen we maar zeggen.

 

Volgens mijn cardioloog was ik eigenlijk wel goed bezig. Ik at weliswaar gezond, maar kon best een beetje meer bewegen en het zou ook helpen als ik af en toe een stapje terug zou doen. Normaal gesproken ben ik nogal van het opschieten, maar omdat m’n lijf nu besloot dat het anders moet, ben ik me er toch maar eens in gaan verdiepen hoe dan.

boek

Ik heb het boek ‘Hart -en vaatziekten? Maak jezelf beter’ van Karine Hoenderbos en Hanno Pijl gekocht. Een hartstikke leuk boek vol met heerlijke recepten en tips voor een gezonde leefstijl om je hart en bloedvaten beter te maken.

 

Zo neem ik nu echt braaf de tijd voor een lekker ontbijtje met de ochtendkrant ernaast. In plaats van die eeuwige boterham met kaas aan het aanrecht eet ik af en toe een omeletje met groene kruiden en tomaatjes. Evenveel werk, maar net wat meer variatie op m’n ontbijtbord. De hond is ook heel blij met het grotere dagelijkse blokkie om. Goed voor het beest en goed voor mijn rikketik. Ik ken mezelf bijna niet meer terug!

 

 

Door: Irene Smit

 

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit