‘Als hij je slaat, dan houdt hij van je’

 

Dit is het verhaal van de drie zusjes Chatsjatoerjan die net zo lang met een jachtmes en een hamer op hun vader instaken en -sloegen totdat hij het leven liet.

 

Voordat ze zover kwamen waren ze jarenlang stelselmatig door hun pappa vernederd, mishandeld en misbruikt. Hun strenggelovige pappa hing namelijk de overtuiging aan dat seks buiten het huwelijk weliswaar een zonde is, maar dat zijn dochters van hem waren, dat hij daarom met hen kon doen en laten wat hij wilde en dat zij zich daar,  graag of niet, maar aan moesten overgeven. Wat ze ook deden totdat hij hen op een snikhete middag in juli 2018 pepperspray in de ogen spoot, omdat het appartement een zootje zou zijn. Voor de meisjes was dit de spreekwoordelijke druppel.

 

De zusjes, dan zeventien, achttien en negentien jaar oud, worden die dag opgepakt en in een Russische cel gestopt. Op dat moment kan de moeder van de kinderen eindelijk weer van zich laten horen. In 2015 had haar inmiddels ex-man haar namelijk het huis uitgebonjourd. Uiteraard pas nadat hij ook haar eerst jarenlang had verkracht en mishandeld. Vanaf het moment van de arrestatie zoekt de moeder regelmatig de media op om haar verhaal te doen. Een deel van haar verhaal is dat ze tijdens haar huwelijk verschillende keren aangifte wilde doen bij de politie en keer op keer werd genegeerd. Want in Rusland is de uitdrukking ‘als hij je slaat, dan houdt hij van je’ nog steeds in zwang en bovendien kán een vrouw binnen het huwelijk volgens de Russische wetgeving niet worden verkracht. 

 

Hoewel forensisch onderzoek inmiddels heeft uitgewezen dat de zusjes wel degelijk slachtoffer waren van ‘constante vernedering, bedreiging, misbruik, fysiek en seksueel geweld’, werden ze in juni 2019 door het Russische openbaar ministerie toch aangeklaagd voor moord en hangt hen een gevangenisstraf van acht tot twintig jaar boven het hoofd. 

 

Inmiddels is de zaak van de zusjes Chatsjatoerjan uitgegroeid tot het toonbeeld in de strijd tegen huiselijk geweld en zijn de zusjes onbedoeld de martelaren van de feministische beweging en van vrouwenrechtenactivisten in Rusland geworden. Een online petitie om de aanklagers te bewegen hun aanklacht te laten varen is inmiddels 400.000 keer ondertekend. Zelfs een aanpassing van de aanklacht van ‘moord’ naar ‘moord uit zelfverdediging’ zou al genoeg zijn om de zusjes vrij te pleiten. Want moord uit zelfverdediging is in Rusland niet strafbaar.

 

Is het voorstelbaar dat iemand aan die zelfverdediging twijfelt? Aan de andere kant: is het voorstelbaar dat een vader met zijn tienerdochters uithaalt wat meneer Chatsjatoerjan de drie zusjes flikte? En is het voorstelbaar er geen alarmbellen gaan rinkelen en dat de schoolleiding gewoon wegkijkt als drie tienermeisjes uit één en hetzelfde gezin slechts twee maanden in een heel jaar op school verschijnen? Vaker verschenen de zusjes Chatsjatoerjan namelijk niet in de klas in het laatste jaar voorafgaand aan hun zelfverdedigingsdaad.

 

 

Bron: Trouw

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans