Hier zal ik wel commentaar op krijgen…

 

Amsterdam. De plek waar onze redactie zit. En ik ben een Brabo. Al hoor je dat niet. En al vinden mijn buren dat ook niet. Maar de mensen boven de grote rivieren en zeker de Amsterdammers vinden me een Brabo en vinden dat ik ver weg woon. Haha. Ze wonen zelf ver weg. Ik zeg er altijd meteen bij dat ik een heel stuk sneller in Parijs of Italië ben dan zij. Puh!

 

Maar goed. Redactie in Amsterdam betekent filerijden. Met als gevolg een stijf been bij aankomst. Is na twee minuten weer weg, maar toch. Hoe vaak ik niet hoor: ‘Maar Franska, als je online iets doet, kun je toch net zo makkelijk vanuit huis werken?’ Kan ook hoor. Doe ik ook veel. En toch blijft het goed en zelfs beter om bij elkaar te zitten en elkaar te kunnen spreken. Het is gewoon mensenwerk. Ook al gaat het via het World Wide Web. En… veel van m’n afspraken zijn gewoon ook hier.

 

Voor Amsterdammers is hun stad zó het middelpunt van de wereld, dat ze denken dat alles wat zij over Amsterdam weten ook zo bekend is, dat wij van buut’n dat ook allemaal wel weten. Logisch dat ze zo denken, want als Amsterdammer hoef je eigenlijk in principe je hele leven de stad niet uit. Alles is hier. En als het er niet is, maken ze het gewoon. Een strand, een strandtent, voedseltuinen, oases, boerderijen, ooievaarsnesten. Je kunt het zo on-stads niet verzinnen of het is er wel.

 

Maar ja, ik blijf hier een buut’nlander hè. Laatst wilde in naar Prinsengracht 599 voor de boekpresentatie van Roos. Kun je hier meer over lezen. Vraag ik aan m’n buurvrouw hier op de redactie waar de dichtstbijzijnde parkeerplaats is. Waarop zij zegt: ‘Je pakt gewoon de 24 tot het stadion en dan loop je via xxx (weet ik al niet meer) en dan ben je er al. DE 24… ik neem maar gewoon aan dat dat een tram is. Maar waar vind ik die? Hoe kom ik aan een kaartje? En hoe zie ik dan waar ik precies uit moet stappen? O jee… hier zal ik wel veel commentaar op krijgen…

Liefs uit Amsterdam!

 

 

Door Franska

Fotografie portret: Esmée Franken. Visagie: Charlotte van Gulik, Haar: Isabella Greuter