Alles wat je wilt weten over lucide dromen

 

Zweverig vind ik mezelf allesbehalve, maar dromen vind ik altijd zo interessant.

 

Dat het iets over jouw gemoedstoestand kan zeggen of over dingen die je nog moet verwerken — vaak is dat bij mij wel het geval. Niet zo cryptisch als je vaak leest op van die dromenwebsites (‘droom je over een paard? Dat betekent dat de vrijheid vanaf nu van jou is’. Eeh, okee…), meestal kan ik zelf ook wel herleiden waar iets vandaan komt en met welke reden dat in mijn droom terecht kwam.

 

Maar waar ik dus ook vaak last van heb zijn nachtmerries. En dat vond ik in het begin best raar, want oké — kids klagen over nachtmerries, maar ik ben inmiddels 31, dan mag je toch wel verwachten die niet meer te krijgen? Maar goed, ik had er dus wel last van en besloot er wat aan te gaan doen. De touwtjes in eigen handen te nemen. Letterlijk. Ik ging me verdiepen in lucide dromen.

 

Niet bekend mee? Een lucide droom betekent dat je je er bewust van bent dat je droomt. Wanneer je je hiervan bewust bent, kun je — door het te trainen — je droom sturen. In mijn nachtmerries besefte ik wel vaak al vaagjes dat dit niet waar kon zijn, maar daar kon ik toen niet echt iets mee.

 

En dus ging ik dat trainen. Mocht je nooit een lucide droom hebben gehad: ook dat kun je trainen. Vraag jezelf dan overdag meerdere malen af: is dit wel echt? Kan dit of droom ik? Natuurlijk wéét je dat je niet droomt, want je bent wakker, maar doe dit vaak genoeg en het zal terugkomen in je droom. Dan kun je je al dromende er hopelijk bewust van maken dat dit een droom is en kun je langzamerhand je droom de kant op sturen die je wil.

 

Wanneer je droomt en je hebt het vermoeden (in je droom, oh god, wordt dit toch een beetje zweverig?) dat je niet wakker bent, check dan iets waar de tijd op staat. Of probeer iets te lezen. Iets op je telefoon, een telefoonnummer, zoiets. In je dromen kan dat namelijk niet. Tijd bestaat niet en een klok met wijzers zal dan ook niet werken of die zal onleesbaar zijn. Hetzelfde geldt voor berichtjes of stukjes tekst: in je droom kun je die niet lezen. Telefoonnummers intypen idem dito. Gaat niet.

 

Zo heb ik mezelf aangeleerd dat wanneer ik een nachtmerrie heb, ik me daar bewust van probeer te worden, door uit te kijken naar klokken, door iets te pakken/vinden in mijn droom wat ik kan lezen. Wanneer ik er dan achterkom dat het een droom is, kan ik die vaak sturen óf word ik wakker. Allebei goed dus. Sweet dreams.

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer