Alles is hygge

 

Janny: Het Deense begrip hygge spreekt me helemaal aan. Gezellig samen zijn en lekker eten. Ik denk dan aan dampende kommen soep, speltbroodjes en desserts als citroenmousse.

 

‘Move over Mary Kondo’ kopte de New York Times vorige maand, een dag voor kerst: ‘Make room for the hygge hordes’. Het strakke opgeruimde, strikt noodzakelijke interieur gaat plaatsmaken voor Deense gezelligheid.

 

Het woord hygge haalde zelfs de finale van Woord van het Jaar in de Oxford Dictionaries waar het als ‘cozy’ werd omschreven. Er werd ook direct de link gelegd met het woord ‘huggen’ (knuffelen). Gezellig, comfortabel, lekker cocoonen, dat is het ongeveer. Opgerold in een deken op de bank met kaarsjes aan en een kom met comfortfood.

 

Al drie jaar achtereen blijkt uit allerlei onderzoek dat de Denen de gelukkigste mensen op aarde zijn. En ze zeggen dat ‘hyggen’ daaraan ten grondslag ligt. Veel kaarsjes, familie en vrienden bij elkaar, niet te zuinig met lekkers en vooral samen eten. Want dat wordt veel gedaan in Denemarken. Thuis welteverstaan. Restaurantbezoek is namelijk nogal duur.

 
Bier drinken schijnt ook een vast onderdeel te zijn van het geluksgevoel
 

Boeken vol worden er over het onderwerp geschreven. Afgelopen jaar alleen al verschenen er talloze nieuwe Engelstalige titels over hygge, variërend van lifestyle, tot kleurboek (écht!) en recepten voor comfortfood. Ook in het Nederlands kwam er vorig jaar een boek op de markt over hygge, van het instituut dat onderzoek doet naar ‘geluk’.

 
Koekjes bij de koffie

Denen drinken meer koffie (met cake en koek) dan alle andere Europese inwoners en zien hun vrienden en familie vaker. Daar delen ze die fijne en lekkere momenten dan mee.

 
Ze lijken tevredener ook, maar tegelijkertijd vindt dat cocoonen wel in eigen kring plaats, want ertussen komen, dat lukt niet makkelijk bij de Denen. En dat is dan wel weer jammer.
 
Maar als we qua eten mee willen doen? Hoe hyggen we dan? In elk geval cake en koekjes bij de koffie. Bier drinken schijnt ook een vast onderdeel te zijn van het geluksgevoel, net als biologische producten, dampende kommen soep, speltbroodjes en desserts als citroenmousse. Samen eten, samen gelukkig zijn, samen genieten. Hoe simpel kan het zijn? Ik zie de breipatronen voor dikke sokken met Scandinavisch patroon al voor me. Dat combineert dan mooi met koffie en koekjes.

 

Nog meer hygge? Lees hier wat Caroline ervan vindt.

 

 

Janny van der Heijden draagt graag jurken, pakjes en hoge hakken. Bekend als stijlvol jurylid van Heel Holland Bakt en presentatrice van Landinwaarts, schrijft ze dagelijks over eten, drinken en koken en proeven. Dat doet ze elke maandag bij ons. Janny schreef verschillende kookboeken. Ze heeft twee zoons en is oma van twee kleindochters.

Sfeerbeeld: Scapa Home