Hygge,
wat is dat?

 

Zonder dat ze het wist, blijkt Caroline al jaren harstikke hip te zijn. Want: het hippe hygge had zij allang tot levenskunst verheven.

 

Hip. Zelf ben ik het niet. Vind ik niet erg. Wel rustig eigenlijk. Maar nu blijk ik, zonder me ergens van bewust te zijn, ineens helemaal into een trend te zijn. En niet per ongeluk net pas, maar al járen. Ongelooflijk, misschien was ik ooit zelfs een hipster zonder het te beseffen!
Die trend heet hygge. Hoega? Hhuuguh? Heurgh? Laat maar, het doet er niet toe hoe je hygge schrijft of spelt, lees ik in het gelijknamige boek, want zoals Winnie de Poeh, een van de grootste filosofen van onze tijd, zei toen hem werd gevraagd hoe je een bepaald gevoel spelt: ‘Dat spel je niet, dat voel je.’
Hygge is Deense levenskunst. En die hebben ze daar goed onder de knie, want Denen zijn (wetenschappelijk vastgesteld!) de gelukkigste mensen van Europa. Net als met onze gezelligheid is het aan buitenlanders niet eenvoudig uit te leggen wat hygge precies inhoudt. In ieder geval draait het niet echt om spullen, maar om samenzijn en sfeer. Om ervaringen. Een veilig gevoel van thuis. Lekker kletsen of gewoon in je eentje genieten van een kop thee. Dat dus. Kort samengevat. Ben ik allemaal dol op. Durf zelfs te beweren dat ik er goed in ben. Maar ja, wie eigenlijk niet?
Het boek staat vol lijstjes met dingen waar je leven heerlijk hyggelig van wordt. Hygge is hét tegengif voor regenachtige dagen en duistere, koude avonden.
Ik begin meteen met afvinken…

Get ready!

✓ Kant-en-klare hygge – kaarsen zorgen voor emotioneel geluk, volgens de Denen, en ik ben het daar 100% mee eens, zelfs overdag als ik thuis zit te werken aan de keukentafel. €35 &Klevering

✓ Lampen – de juiste lichttemperatuur is dezelfde als die van zonsondergangen, houtvuur en kaarsvlammen, helemaal goed voor je winterslaap. €189,95 Bol.com

✓ Kleden & kussens – uit mijn ooghoek tel ik er zo al tien op en rond mijn bank met een stapel plaids ernaast.

✓ Slowcooker! Maar hygge-etenswaren kunnen meer voor je doen dan je alleen maar dik maken, ze kunnen ook troost bieden (comfort food). Daarnaast is hyggeligt eten ook heel erg slowfood. Mijn crockpot is al jaren mijn favoriete keukenonderdeel: stoofvlees en groenten erin en uren zachtjes sudderen…

 

 

✓ Kleed je als een Deen: informeel is essentieel

  • niemand de deur uit zonder sjaal! Mooi, ik heb er zeker vijftig, van luchtig katoen tot zijde, wol en kasjmier… Hoe groter, hoe beter schrijft het boek voor. Check!
  • draag zwart: komt voor elkaar!
  • hé, dat ben ik: een combinatie van zelfgebreide wollen truien, sweaters en vesten als bovenkleding met daaronder zwarte leggings voor meisjes. Enne, vergeet die sjaal niet.
  • een informeel kapsel, nou, dat kun je wel zeggen van mijn Mia Farrow-coupe met haartjes van zo’n drie centimeter. En als het straks weer langer is een knot, hoe hoger, hoe beter…
    Joepie, ik ben hyggelig tot in het diepst van mijn ziel! Voel me ook superhip…
     

Ook lezen?

Hygge, de Deense kunst van het leven, Meik Wiking, Uitgeverij Lev., €19,95

 

Sfeerbeeld: Caitlin Cawley

Lees ook de vorige aflevering, waarin Thomas vertelt hoe het eigenlijk heurt.