Alle dingen die je kunt doen als je dochter vruchtbaarheidsproblemen heeft

 

Want waarschijnlijk heeft ze hier nu het meeste behoefte aan.

 

 

 

Handen omhoog als je vroeger ook altijd dacht dat je na een paar keer met je ogen knipperen direct zwanger zou zijn nadat je had besloten dat je klaar was voor kinderen.

 

Helaas gaat het niet altijd zo makkelijk. Wereldwijd kampt 17,5 procent van de volwassenen met vruchtbaarheidsproblemen, aldus de World Health Organisation, dus de kans is groot dat iemand in jouw omgeving hier ook mee te maken heeft. Zelf vind ik het altijd erg moeilijk om te bedenken wat ik voor een iemand in die situatie kan betekenen, helemaal als het mijn dochter zou zijn. Uitspraken als ‘jouw tijd komt nog wel’ en ‘het komt echt wel goed’ voelen als een minuscule pleister op een diepe, emotionele wond. Want wat kan ik wel zeggen en wat niet?

 

Alles komt natuurlijk uit een plek van onvoorwaardelijke liefde voor mijn dochter, maar hoe zorg ik ervoor dat ik niet lomp of ongevoelig uit de hoek kom? Volgens psychologen omvat de meest nuttige steun gewoon aanwezig zijn en openstaan voor de ervaring van je dochter. Hieronder lees je alle manieren waarop je dit kunt doen.

 

Erken de uniciteit van haar ervaring

Vruchtbaarheidsproblemen zijn divers en brengen in ieder verhaal verschillende behandelingsopties en persoonlijke uitdagingen met zich mee. Wat voor de ene persoon moeilijk is, kan heel anders zijn vanuit het perspectief van een ander. Sommigen ervaren fysiek ongemak door medicijnen, dagelijkse injecties of ingrijpende medische procedures, anderen hebben stress door financiële zorgen en vinden het moeilijk om de kosten van behandeling te dragen. Ook komt het vaak voor dat mensen rouwen om de onmogelijkheid van spontane, natuurlijke zwangerschap of dat ze de leegte voelen die een miskraam met zich meebrengt. Wat het ook is: blijf openstaan voor de ervaringen van je dochter. Wees er voor ze in de dieptepunten, vier de hoogtepunten en wees er voor haar als ze je nodig heeft.

 

Weet dat het niet jouw taak is om problemen op te lossen

Het is zo verleidelijk om dit te wel te doen. Het liefst los ik eigenhandig de problemen, klein of groot, van al mijn kinderen op. Als ze ook maar een beetje verdriet hebben, verander ik in een leeuwin die ze tegen alles wat stom is wil beschermen. In dit geval kun je dat echter beter even laten. In plaats van te proberen oplossingen aan te dragen, kun je je dochter beter het gesprek laten leiden en zorg je ervoor dat je laat merken dat je hun keuzes ondersteunt. Focussen op kleinere dagelijkse hulp, zoals even boodschappen voor haar doen of er simpelweg gewoon zijn, kan nuttiger zijn dan proberen de hele situatie op te lossen.

 

Let op triggerende taal

Wees voorzichtig met wat je zegt. Opmerkingen als ‘je moet je gewoon ontspannen, dan gebeurt het vast’ zijn absoluut overbodig en brengen hoogstwaarschijnlijk onbedoeld verdriet met zich mee. In plaats daarvan kun je beter gewoon vragen hoe het met haar gaat en haar duidelijk maken dat je er voor haar bent als ze je nodig heeft.

 

Begrijp haar behoefte aan ruimte

Erken dat je dochter soms behoefte heeft aan ruimte en het niet altijd over haar situatie wilt hebben. Laat haar naar jou komen als ze het gevoel heeft dat ze iemand nodig heeft om mee te praten. Begrijp ook dat sommige sociale situaties moeilijk kunnen zijn en dat het heel normaal is als ze iets minder vaak meegaat naar de zoveelste kringverjaardag van neefjes of nichtjes in de familie.

 

Wees voorzichtig met het delen van zwangerschapsnieuws van anderen

Als je dochter worstelt met vruchtbaarheidsproblemen, wees dan bedachtzaam in het delen van zwangerschapsnieuws van anderen. Misschien vindt ze het juist leuk om het te weten dat een vroeger buurmeisje bijvoorbeeld een kindje verwacht, misschien hoort ze het liever niet. Wat het ook is, zorg ervoor dat je er voor haar bent.

 
Bron: Psychology Today

 

 

Door: Redactie Amayzine.com