11 dingen die ik me herinner van de autovakantie in de jaren zeventig

vakantie vroeger

 

Ging jij in de jaren zeventig al op vakantie met het vliegtuig of zat jij je dood te vervelen met je broer en zus op de achterbank van een snikhete auto zonder airco op de Autoroute du soleil?

 

 

 

Ga jij met je pubers op autovakantie? Dan hebben ze vast allebei hun eigen telefoon, onbeperkte wifi en de airco op hoog volume. Hoe anders gingen wij in de jaren zeventig met de voiture naar la douce France. Zomaar 11 dingen die ik me daarvan kan herinneren.

 

 1. Het Taptoe-vakantieboek mocht eindelijk open. Dat had ik de laatste schooldag voor de vakantie al meegekregen, maar ik moest ‘wachten’ tot we met de auto gingen vertrekken.
 2. Broer en ik kregen allebei een eigen rolletje Rang, dat van mij was al op voor we de snelweg bereikten.
 3. Uit de koelbox toverde mijn moeder broodjes cervelaat of kleffe basterdsuiker en toe wat bruin geworden partjes appel voor onderweg. Niks geen peperdure Starbucks-koffie of Happy Meal bij de Mac.
 4. De middensteun op de achterbank; Broer en ik gaven werkelijk geen millimeter toe en sloegen elkaar vakkundig de hersens in als er een elleboog over de denkbeeldige lijn kwam.
 5. Met als gevolg dat we de maaiende arm van mijn vader probeerden te ontwijken, alleen had hij helaas nogal lange armen. Het werkte wel, want Broer en ik waren meteen stil.
 6. De cassettebandjes die door de warmte nogal vervormd waren waardoor het geluid niet helemaal meer zuiver was. Als ik nu John Denver met zijn Calypso hoor, moet ik altijd aan de bruine Ford Taunus van m’n vader denken.
 7. En aan de geur van dat kerstboompje aan de binnenspiegel van de auto. Ik werd er altijd zo verschrikkelijk misselijk van dat mijn moeder altijd een lege plastic tas binnen handbereik had voor het geval ik de hele auto onder moest spugen. Gelukkig had ze ook van die eau de colognedoekjes van 4711 en Wetties in het dashboardkastje liggen, zodat ik die onder mijn neus kon duwen om de kerstboomgeur te vergeten.
 8. Hoewel mijn moeder met het oranje kaartenboek met de naam Beste Boek Van De Weg de route minutieus volgde, ging mijn vader al voor de grensovergang de mist in. Frankrijk was nog ver weg…
 9. Van een hoofdsteun of autogordel op de achterbank had nog nooit iemand gehoord. Bij een scherpe bocht rolde je zo over de achterbank van links naar rechts.
 10. Had jij ouders die gewoon een Caballero of Belinda Menthol opstaken met de raampjes op een klein kiertje?
 11. Mijn ouders hadden maar twee kinderen en ik keek altijd jaloers naar een volle achterbank waar ze met z’n vieren op zaten. Dat leek me zo gezellig. Dat die kinderen daar achterin tot elkaar veroordeeld waren en de volle 1269 kilometer klef tegen elkaar aan moesten hangen had ik totaal niet in de gaten. Hoe deden we dat zonder airco in de auto?

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit