Abortus­buddy

 

Sinds gisteren zijn er in Rotterdam en Den Haag zogeheten abortusbuddy’s actief: vrijwilligers die met je meegaan naar een abortuskliniek om je te beschermen tegen opdringerige anti-abortusactivisten.

 

Het zal je maar gebeuren: je hebt moeten besluiten om abortus te plegen. Ik geloof niet dat er ook maar één vrouw is die dit zonder blikken of blozen doet. Waarschijnlijk voel je je intens verdrietig en angstig en misschien schaam je je ook een beetje. Gelukkig is de keuze voor abortus vrij in Nederland, maar ongewenst zwangeren ervaren dit niet altijd zo. Stel je voor dat er aan je wordt getrokken voordat je zo’n kliniek binnenstapt. En dat er naar je wordt geschreeuwd: ‘Abortus is moord!’ Maar, beste activisten, abortus is geen moord. Abortus is wanhoop. Het is mentaal al zwaar genoeg. Het laatste waar je op zit te wachten zijn leuzen als deze en afbeeldingen van foetussen.  

 

Dat moet dus inderdaad anders, vinden de oprichtsters van de abortusbuddy’s Micha de Jong (28) en Trees Luiten (70). Zij zijn samen met nog twintig vrijwilligers oproepbaar om vrouwen te begeleiden naar een abortuskliniek en hen te beschermen tegen de actievoerders. ‘We bewaken de keuzevrijheid van vrouwen’, zeggen ze. Ze steunen de ongewenst zwangeren in hun recht, en geven tegelijkertijd zichtbaarheid aan de pro-choice-beweging. 

 

Maar eigenlijk is het natuurlijk van de gekke dat een recht waar we zo hard voor gestreden hebben opnieuw verdedigd moet worden.
Voorlopig zijn de buddy’s alleen in Rotterdam en Den Haag beschikbaar, maar als blijkt dat er een grotere behoefte is zullen ze uitbreiden naar andere steden in Nederland.

 

 

Door: Philippine Dankelman

Philippine is freelance journalist. Voor Franska.nl schrijft ze over alles wat haar bezig houdt. Ze woont in Haarlem met haar man en hun drie kids. Ze is het liefst op het strand, dol op versgebakken appeltaart en houdt van de kleur wit.

Afbeelding van Philippine Dankelman