De lekkerste oliebollen maak je zo

 

Dit heb je nodig
750 g bloem
1 el zout
2 eieren
35 g roomboter
10 g gedroogde gist of 30 g verse gist
750 ml melk
3 tl basterdsuiker
kaneel naar smaak
poedersuiker

 

Zo maak je het
Doe bloem en zout in een grote beslagkom. Meng de gist en de suiker met een beetje warme melk en doe dit bij de bloem. Giet beetje voor beetje de melk erbij zodat een gladde massa ontstaat. Roer nu de losgeklopte eieren erdoor tot ze volledig in het beslag zijn opgenomen. Voeg de gesmolten roomboter toe. Voeg kaneel naar smaak toe. Zorg dat het beslag in een ruime kom zit, zodat het deeg goed kan rijzen. Dek de kom af met een vochtige theedoek en zet hem op een warme plek. Laat het deeg ruim een uur staan. Verwarm de olie tot ongeveer 160 graden. Dompel de lepels even in de hete olie en maak hiermee kleine bergjes beslag. Laat ze voorzichtig in de olie glijden. Maak ze niet te groot en doe er niet te veel tegelijk in. Schep ze uit de pan als ze egaal bruin zijn. Even boven de pan uit laten lekken en dan in een schaal of vergiet met keukenpapier leggen. Leg tussen elke laag oliebollen een laag keukenpapier.  Bestrooi de oliebollen pas met poedersuiker als ze voldoende afgekoeld zijn.

 

Tip
Natuurlijk kun je de oliebollen ook garneren met krenten en rozijnen. Wel deze eerst in water en voeg ze vervolgens aan het deeg toe voordat u het laat rijzen. Doe er nog een schepje bovenop en maak heerlijke eigengemaakte chocoladesaus voor een verassende combinatie.

 

Dit heb je nodig
100 g bittere chocolade
125 ml melk
klontje boter
Zo maak je het
Breek de chocolade in stukjes en smelt ze al roerend op laag vuur in de melk. Voeg het klontje boter toe en laat deze in de saus smelten. Laat de chocoladesaus afkoelen tot lauwwarm en giet over de heerlijke verse oliebollen.

Eet smakelijk!

 

Sfeerfoto:  Aninas recipes