Koele koekjes

 

Hmm, deze sandwich cookies zijn een lust voor het oog, en ze strelen ook nog eens je tong, wat wil je nog meer?

 

 

Samoas sandwich ijs cookies

Voor 15 koekjes

 

Dit heb je nodig:

Voor het ijs

 • 1 bak vanille ijs, zachtgemaakt

 

Voor de koekjes

 • 65 g poedersuiker
 • 225 g ongezouten boter op kamertemperatuur
 • ½ tl zout
 • 1 tl vanille-extract
 • 260 g meel

 

Voor de kokosnootkaramel

 • 20 g basterdsuiker
 • 6 el ongezouten boter
 • 80 ml opklopbare room
 • 125 g ongezoete kokosvlokken

 

Voor de chocolade

 • 350 g pure chocolade druppels
 • 2 el kokosnoot olie

 

Zo maak je het

 

Bedek een bakblik van 20 x 30 cm met vershoudfolie, zodat de zijkanten en de bodem compleet zijn bedekt. Schep het zachte ijs in het blik en druk het aan met de onderkant van een pan totdat het ijs zich heeft gevormd naar het bakblik. Zet het daarna 2 uur in de vriezer.

 

Mix de poedersuiker, boter, zout en vanille-extract met een keukenmixer 2 minuten. Doe daarna het meel erbij. Pak het deeg in met vershoudfolie en leg het een half uurtje in de koelkast. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bedek twee bakplaten met bakpapier en zet ze even opzij. Leg daarna een groot stuk vershoudfolie op het aanrecht. Leg het deeg op de folie, en leg er daarna nog een stuk folie overheen. Rol het deeg met een deegroller tussen de vershoudfolie tot ongeveer een halve cm dik. Gebruik een vormpje met een diameter van 6 cm om vormpjes te maken en leg deze op de bakplaten.

 

Draai het deeg dat je overhoudt in een bal, rol deze weer uit met de deegroller en maak meer vormpjes. Zo zou je ongeveer 30 koekjes moeten krijgen. Maak met een kleiner vormpje een rondje in het midden van de koekjes op de plaat. Ze zouden op donuts moeten lijken. Bak de koekjes 10 minuten, en laat ze daarna afkoelen op de plaat.

 

Verhit, als de koekjes klaar zijn, de suiker voor de kokosnootkaramel in een klein pannetje, totdat het compleet is gesmolten. Haal het daarna direct van het vuur en mix het met boter. De mix zal wat bubbelen, dat betekent dat je het goed doet.

 

Voeg de opklopbare room toe, en mix dit samen. Roer daarna de kokosvlokken erdoor en laat het ongeveer 20 minuten koelen.

 
Pak dan weer de vershoudfolie erbij en leg een groot stuk op het aanrecht. Giet daar de karamel op, en leg daar weer een groot stuk folie op. Rol met een deegroller de karamel tussen de twee folies tot het ongeveer een halve centimeter dik is. Gebruik een rond bakvormpje om rondjes uit de karamel te snijden. Plaats de rondjes op de afgekoelde koekjes, en gebruik je vinger om door het midden te duwen.

 
Pak een grote pan, zet er een laagje water in, en daarin een schaaltje met de chocoladedruppels en kokosolie. Laat dit samensmelten. Dip de onderkant van elk koekje in de gesmolten chocolade. Plaats de onderkantjes op bakpapier. Als elk onderkantje is bedekt met chocolade, besprenkel de bovenkant dan met de overgebleven chocolade. Zorg ervoor dat de chocolade volledig hard is geworden.

 
Pak het ijs uit de vriezer. Haal het uit het bakblik, en gebruik het ronde bakvormpje om rondjes te maken. Plaats deze tussen twee koekjes. Serveer ze meteen, of bewaar ze in de vriezer (ze blijven een maand goed).

 

Eet smakelijk!

 

Beeld & Recept: bromabakery.com