‘Aan de randen van de dag’

 

Dit is de titel van het nieuwe openhartige boek van Femke van der Laan over de liefde van haar leven en de vroegere Amsterdamse burgemeester.

 

 

Het is inmiddels alweer vijf jaar geleden dat Eberhard van der Laan overleed. Zijn vrouw Femke schreef na zijn dood een prachtig boek over het jaar dat volgde. Hoe ze met ups en downs tegen haar verdriet vocht, het leven met haar kinderen moest oppikken en niet langer meer de vrouw van de burgemeester was. 

 

Haar nieuwe boek, Aan de randen van de dag, is geen afsluiting van een rouwproces maar een beschrijving van hoe hun leven was voor zijn dood. Hoe twee mensen die elkaar via het werk kennen verliefd worden, gaan samenwonen en kinderen krijgen. Dingen die normale mensen doen, maar een beetje abnormaal werden toen Eberhard de burgemeester van Amsterdam werd. Een functie die soms lastig bleek te combineren met een jong gezin. Het was nogal wennen in het begin en vooral laaiend druk. Vandaar dat hun leven zich steeds meer aan de randen van de dag afspeelde. In de ochtend aan de ontbijttafel en laat in de avond. Want burgemeester van een grote stad ben je nu eenmaal niet van 9 tot 5.

 

 

Het is natuurlijk het verhaal van Femke, maar ook van iedereen die verdriet heeft om iemand die er niet meer is. Opnieuw is het wonderlijk mooi geschreven en schakel je heen en weer tussen de tijd dat alles nog moest beginnen, hun relatie, de kinderen, het leven en de rauwe en verdrietige periode van afscheid moeten nemen. Toch is het geen zware kost en valt er heus nog wel wat te lachen, want ze hadden het zo leuk samen.

 

Er is gelukkig ook een leven na de dood van Eberhard, want er is weer wijn en gezelligheid en een nieuwe andere liefde… het gaat weer goed

 

Ik mag twee exemplaren van het boek weggeven dus als je er eentje zou willen hebben laat dan een reactie achter onder dit Facebookbericht of stuur een mailtje met je naam en adres aan winnen@franska.nl.

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit