9 tips tegen koude voeten in bed

Terwijl ik dit zit te typen voelen mijn voeten ijskoud aan. Eigenlijk heb ik altijd last van deze koude voeten dus dat is op zich geen verrassing, maar vooral in de avonden kan ik me hier zo aan ergeren.

 

 

Al helemaal als ik in bed lig en daardoor onmogelijk in slaap kan komen. Wat blijkt nou: ik ben niet de enige met dit probleem. Ongeveer een derde van alle vrouwen heeft hier namelijk last van. Maar waar komt dit door?

 

Het heeft eigenlijk alles te maken met warmteverlies. Dat willen die voeten van je namelijk tegengaan door de bloedvaten in je voeten te vernauwen. Maar minder warmteverlies leidt tot koudere voeten, want dat vernauwen zorgt er mooi voor dat het kan voelen alsof je een ijsbad bent ingestapt. Zeker in de koude maanden kan dit het geval zijn, want dan verlies je natuurlijk nóg meer warmte. Overdag kan je hier misschien niet zoveel van merken, maar ’s nachts — wanneer je stilligt — koel je nog veel sneller af. Best wel onhandig, aangezien het niet heel lekker slaapt met die koude voeten. Gelukkig heb ik hier negen tips om het zoveel mogelijk tegen te gaan. Klaar met die ijspegels in bed? Probeer de volgende trucs. Succes hopelijk gegarandeerd.

 

1. Draag veel laagjes en wollen sokken
Hoe warmer je lichaam het heeft, hoe minder snel je last krijgt van koude voeten. Daarom is het van belang dat je romp en hoofd warm genoeg blijven. Je lichaam heeft dan namelijk geen bloed nodig van je voeten om de rest van je lichaam op te warmen. Ook zijn wollen sokken een aanrader, omdat wol isoleert en meer vocht kan opnemen dan bijvoorbeeld katoen. Wollen sokken houden je voeten dus warm én droog.

 

2. Drink geen cafeïne
Een lekker warm kopje koffie voor het slapen gaan? Doe maar niet. Cafeïne zorgt er niet alleen voor dat je klaarwakker blijft, het vernauwt ook nog eens de bloedvaten in je voeten waardoor ze nog sneller koud worden. Een absolute no-go dus.

 

3. Meer hete pepers
In pepers zit het stofje capsaïcine en dit maakt endorfines vrij in ons lichaam. Deze stof maakt ons niet alleen blij, maar bevordert ook nog eens onze doorbloeding en verhoogt onze lichaamstemperatuur. Een warm lichaam leidt tot warme voeten.

 

4. Meer bewegen
Geef voor het slapen de doorbloeding van je benen een boost met een paar simpele oefeningen. Ga bijvoorbeeld op je tenen staan en zak weer naar de grond, herhaal dit een aantal keer. Lig je al in bed? Beweeg dan met je voeten onder de dekens. Hoe meer je beweegt, hoe warmer je voeten.

 

5. Eet Omega-3 vetten
Omega-3 is goed voor de bloedcirculatie en is dus een goede remedie tegen koude voeten. Qua voeding kun je deze vetten halen uit vette vis zoals makreel en zalm. Geen fan van vis? Dan kun je natuurlijk ook Omega-3-supplementen kopen.

 

6. Niet meer met die benen over elkaar
Deze houding kan ervoor zorgen dat je bloedvaten afknellen en dat is natuurlijk niet bevorderlijk voor de doorbloeding van je voeten. Daarbij kun je van deze houding ook spataderen krijgen op de lange termijn. Gewoon niet doen dus.

 

7. Neem voordat je naar bed gaat een wisselbad
Een wisselbad: hier had ik dus nog nooit van gehoord maar het schijnt de gouden tip te zijn. Hoe werkt het? Houd je voeten eerst één tot drie minuten in warm water en wissel dat af door je voeten ongeveer 20 seconden in koud water te dompelen. Herhaal dit een keer of vijf en droog je voeten daarna goed af. Zeker de moeite waard om te proberen.

 

8. Leg een kruik in bed
Leg ongeveer een kwartiertje voor het slapen gaan je kruik (of kersenpittenzak) in bed zodat je voeten meteen opgewarmd worden. Belangrijk: leg ze op de plek waar je voeten komen te liggen.

 

9. Masseer je voeten
Voetmassages stimuleren de doorbloeding. Geef jezelf voor het slapen gaan een heerlijke voetmassage met wat olie. Trek daarna meteen je sokken aan. Hierdoor blijven je voeten warm en word je de volgende dag wakker met fluweelzachte voetjes. Win-win!

 

Bron: cosmopolitan.com

 

 

 

Door: Redactie Amayzine.com