7x winkelen onder de rivieren

 

Noem me bevooroordeeld, maar als zich iets in het zuiden van het land afspeelt, dan mag je ervan uitgaan dat ik er warm voor loop.

 

Ik vind Amsterdam leuk hoor, Utrecht ook, Amersfoort heeft haar charme, maar het zuiden is gewoon gezellig en laten we nou nooit genoeg krijgen van gezelligheid hier. Ik tip je wat plaatsen om je kerstinkopen te doen. 

 

En misschien wel het grootste voordeel van het shoppen onder de rivieren? In al deze leuke plaatsen kun je terecht bij één van de fijne winkels van Duifhuizen. De autoriteit onder de tassenwinkels, kunnen we wel zeggen. En tassen zijn toch de ideale cadeaus? Een tas voor mijn schoonmoeder, een portemonnee voor mijn vader, die knappe riem voor mijn zus en nog een koffer voor mijn vriend (want we willen vaker op reis). Geef ik mezelf in één moeite door nog een kofferweger toe (want ik ben niet zo’n lichte pakker) en ben ik meteen klaar. Kan ik snel door naar een mok chocolademelk en uitgebreide lunch. 

 

Lees hieronder maar snel waar…

 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Duifhuizen – tassen & koffers (@duifhuizennl) on


 

1. Bergen op Zoom

Mijn laatste thuisstad, ik woonde in het centrum op drie keer struikelen van de Grote Markt. Gevaarlijk, want ik zat vaker te lunchen of te borrelen dan goed voor me was. 

 

 • Even lunchen bij De Berk, het zit niet in het centrum maar middenin het bos. Hier kun je perfect in de houten lodges op het terras lunchen op de heenweg of borrelen op de terugweg. Mooier krijg je het niet.
 • Een mooi boek kopen doe je bij Quist, nog steeds mijn lievelingsboekhandel, ook al woon ik niet meer in Bergen op Zoom. Ik kan hier uren grasduinen tussen verse boeken of juist snel de deur uit omdat ze je van exact het juiste advies voorzien. 

 

 

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door Boekhandel Quist (@quistboeken) op


  

2. Breda 

Breda is Brabant is gezellig. 

 

 • Ken je dat, zo’n winkel waar je helemaal hebberig van wordt? Lila the Store is er één in die categorie. Pak dat koffietafelboek van TeNeus maar vast in of die prent van Wijck.
 • En omdat we ‘m altijd weer nodig hebben: de zijstraat van de met terrasjes gevulde Grote Markt in Breda bevat ook een Dille & Kamille. 

 

 

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door LILA the store (@lilathestore) op

3. Dordrecht

Kieper al je voordelen over Dordt maar overboord, want je bent er makkelijk een dag zoet. De stad is origineel, net even anders en knus. 

 

 • Naar Villa Augustus natuurlijk, ook één van Franska’s favorieten. Met de lekkerste lunch, de fijnste frieten en een heerlijke shop om lekkernijen mee naar huis te nemen.
 • Om na je middag nog even wat fijns te drinken onder begeleiding van een goede borrelplank. Brut is gezellig, schenkt een glas naar keuze en (mocht je onverhoopt pas in de zomer gaan) heeft een puik terras in de tuin. 

 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

#villaaugustus #moestuin #vegetablegarden #hotel #watertoren #watertower #weekend #herfst #autumn #november #dordrecht ?

A post shared by Villa Augustus (@villa_augustus) on

 

4. Middelburg

Goes en Vlissingen zijn ook heus leuk, maar Middelburg heeft een bijzonder plekje bij me. Zo studeerde mijn beste vriendin daar, waardoor ik er elke week wel een keer was. Dan eindigde ik bij Rooie Oortjes en was het uitbrakken geblazen bij de Drvkkery. Nu is dat natuurlijk honderd jaar geleden en wil ik je dit niet adviseren, dus dook ik evenin de tips waar je nu moet zijn. 

 

 • Een handgedraaide pasta uit de Sardijnse keuken? Je verwacht het misschien niet, maar Middelburg heeft het. Na een dag winkels hoppen eet je de buik rond bij Sylvi’s Gusti Sapori Trattoria. Alleen door die naam wil ik er al aanschuiven.
 • Omdat je een winkel nodig hebt voor die ene originele kerstkaart, een kunstig notitieboek of een kraamcadeau dat je niet hoeft te ruilen omdat iemand het al heeft. 

 

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door Lievelings – Emma (@lievelings_middelburg) op

 

5. Rotterdam 

Rotjeknor wordt gezelliger en origineler en fijner met de dag. Oké, oké, officieel niet onder de rivieren, maar er meer middenin en daarom mag ze meespelen. 

 

 • De frieten van Bram Ladage, omdat dit gewoon al jaar en dag de beste patatten van de stad zijn. Lekker even uit de zak eten op het Binnenwegplein tussen de winkels door.
 • Zet koers naar de Pannekoekstraat, net een beetje verstopt achter de Blaak, daar tref je de winkels die niet zo gebruikelijk zijn en (vooruit) het zou zomaar kunnen dat er ook een smaakvol restaurant of gezellig grand café zit, maar dat heb je niet van mij.
 • Duik trouwens ook nog even Hutspot in voor die mooie sjaal of ring. 

 

 

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door Fashion, interior and art (@hutspot) op

 

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans