7x feitjes en fabels over stress

Stress, ik ervaar het de hele dag door. Ik ben namelijk écht een piet paniek.

 

 

Vaak lukt het me uiteindelijk wel om de stress die ik ergens over voel te relativeren, maar tegen die tijd heb ik dan wel weer iets anders gevonden om over te stressen. Behoorlijk vermoeiend is dat. Maar ik moet ook bekennen dat ik die stress soms best wel lekker vind. Af en toe heb ik het even nodig om dingen gedaan te krijgen, zodat ik daarna weer kan ontspannen.

 

Hierbij deel ik zeven feitjes en fabels over stress.

 

1. Hoe minder stress, hoe beter: fabel
Dit is een fabel en sterker nog: je kunt zelfs te weinig stress ervaren. Zodra we onder druk staan is stress de reactie van ons lichaam. Deze stress kun je als motor gebruiken om in actie te komen en te presteren. Kijk, daar ben ik nou blij om. Ik praat mezelf heel vaak aan dat ik door mijn gestress waarschijnlijk korter zal leven, maar dat ga ik bij deze dus loslaten. Zodra de stress continu aanhoudt en je niet meer kan ontspannen, dan is het natuurlijk een ander verhaal. Stress moet niet leiden tot slapeloze nachten, maar een beetje stress, daar is niets mis mee.

 

2. Mannen en vrouwen gaan anders met stress om: feit
De reactie van een man of een vrouw op stress verschilt van elkaar en volgens therapeut Alice Zeilings-Gerritsen heeft dat alles te maken met testosteron. Vrouwen doen er langer over om testosteron aan te maken bij stress dan mannen. Mannen hebben hierdoor sneller de neiging om fysiek te handelen in het geval van stress. Dit uiten ze door middel van ‘vecht-‘ of ‘vluchtgedrag’. Nou, dat verklaart op zich wel een hoop. Volgens Alice kiezen vrouwen er daarentegen vaker voor om de veiligheid of hulp te zoeken: ‘Doordat vrouwen minder geneigd zijn fysiek te handelen ten opzichte van gevaar of stress, voelen ze wel meer en langer angst.’

 

3. Vakantie helpt tegen stress: fabel
Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat een vakantie juist zéér stressvol kan zijn. Natuurlijk kom je tot rust als je lekker op een strandbedje ligt, maar vergeet al het geregel om de vakantie heen vooral niet. Pas als je voor langere tijd weg bent, kun je tot echt rust komen. Die korte tripjes zorgen niet voor een duurzaam ontspannen effect.

 

4. Stressklachten zijn een trend: feit
Bij 25- tot 35-jarigen komen burn-out vaker voor dan bij mensen in andere leeftijdsgroepen. Zo meldde het CBS in 2021 dat 21 procent van de 25- tot 35-jarigen last heeft van burn-outklachten. Dit verbaast me dus helemaal niets: mijn generatie heeft hoge verwachtingen en veel ambities, maar ondertussen worden we voortdurend afgeleid door onze telefoon en hierdoor verliezen we veel kostbare tijd. Alleen al het idee dat we continu digitaal met iedereen contact kunnen hebben bezorgt mij blinde paniek. En dan heb ik het nog niet eens over social media gehad, waar je de hele dag door kan zien hoe geweldig het leven van andere mensen is, die ondertussen minstens zo gestresst zijn. Helaas, dit is de keerzijde van het digitale tijdperk. Toch maar weer een Nokia aanschaffen?

 

5. Stress is besmettelijk: feit
Uit een grootschalig Duits onderzoek blijkt dat stress besmettelijk is. En nee, niet door hoesten of aanrakingen, maar door het observeren van iemand in een stressvolle situatie maakt ook ons lichaam het stresshormoon cortisol aan. Mijn gouden tip: wegwezen bij gestresste mensen.

 

6. Stress kun je door yoga vermijden: fabel
Dit is nooit bewezen, dus de mensen die een hekel hebben aan yoga kunnen deze gedachte loslaten. Misschien werkt er voor jou wel iets anders tegen stress, maar iedereen moet voor zichzelf uitzoeken wat de meeste ontspanning oplevert. Het kan natuurlijk wel zo zijn dat yoga de stress kan verlichten. Wat een uitkomst biedt voor de één kan grote irritatie opwekken bij de ander.

 

7. Muziek helpt tegen stress: feit
De positieve werking van muziek op stress is daarentegen wél wetenschappelijk onderbouwd. Muziektherapie wordt steeds vaker gebruikt om stress, angst en rusteloosheid bij patiënten te verminderen. Speciaal opgeleide en gekwalificeerde muziektherapeuten gebruiken hierbij verschillende elementen van muziek zoals melodie, ritme, tempo, dynamiek en toonhoogte om dichter bij herinneringen en emoties van mensen te komen. Wauw, dit vind ik dus echt bijzonder.

 

 

 

Door: Redactie Amayzine.com