7x dingen die we van onze moeders leren

Een tijdje geleden schreef ik een artikel over wat we geleerd hebben van onze vaders.

 

 

 

 

Daarin benoemde ik dat vaders sommige dingen gewoon altijd beter lijken te weten, beter dan bijvoorbeeld onze moeders. Maar is dit andersom ook het geval? Absoluut. Er zijn namelijk genoeg dingen die ik persoonlijk liever met mijn moeder bespreek dan met mijn vader. Een moeder lijkt altijd voor álles de oplossing te hebben, ze heeft je tenslotte op de wereld gezet en kent je vaak beter dan je denkt. Daarom deel ik vandaag zeven punten die we van onze moeders hebben geleerd en in dit geval vooral wat dochters van hun moeder leren.

 

1. Goed voor jezelf zorgen is belangrijk
‘Krijg je wel genoeg slaap?’, ‘Eet je wel goed?’, ‘Plan je niet te veel in een week?’ Dit soort vragen krijg ik nog steeds van mijn moeder, ook al woon ik al jaren niet meer thuis. Natuurlijk vinden we dit soort vragen soms irritant, maar vaak hebben die moeders nog gelijk ook en slapen we inderdaad onvoldoende of is onze agenda overvol. Uiteindelijk pakken we dit advies bewust of onbewust toch op, maar daar komen we liever zelf eerst achter voordat we luisteren.

 

2. Wat je moet doen wanneer je ziek bent
Moeders zullen (gelukkig) nooit helemaal stoppen met ons te verzorgen. Maar wanneer ze niet in de buurt zijn om dat te kunnen doen, dan weten we inmiddels prima wat we zelf kunnen doen, als we bijvoorbeeld ziek zijn. Welke geneesmiddelen we moeten kopen, wat we wel en niet moeten eten wanneer we misselijk zijn, allemaal dingen die we van onze moeders leren. De tijden dat er een kruikje naar je kamer wordt gebracht en een geraspt appeltje met kaneel, die verdwijnen helaas zodra je het huis uit gaat. Jammer, wel.

 

3. Make-up en alle andere vrouwensnufjes
Tsja, als klein meisje snuffelde je natuurlijk altijd in je moeders badkamer, daar kwam je namelijk de mooiste producten tegen. Rode lippenstift, parfum, nagellak; allemaal leuke snufjes die je mocht uitproberen. Daarbij leerden we ook van onze moeders hoe we het moesten aanbrengen, we hadden tenslotte nog geen uitgebreide YouTube tutorials. Hoe breng je mascara aan? En hoe haal je het er ‘s avonds weer af? De binnenkant van je mond even deppen na het aanbrengen van lippenstift, parfum in de nek én op de polsen sprayen: allemaal dingen die we van onze moeders hebben geleerd.

 

4. Praten over gevoelens
Naar wie rennen we het liefst wanneer ons hart gebroken is? Precies ja: naar onze moeders. Wanneer we een probleem hebben – dat voelt als het einde van de wereld- weten moeders ons altijd gerust te stellen. Het leren omgaan met gevoelens en vooral het praten daarover, dat is iets heel moois dat we van onze moeders meekrijgen. Ze weten simpelweg altijd wat we moeten doen en kunnen beter relativeren dan wie dan ook. ‘Alles komt goed’ kunnen we niet vaak genoeg horen.

 

5. Je bent mooi zoals je bent
Hoe vaak vertellen moeders ons wel niet hoe slim en mooi we zijn? Ze zijn onze grootste fan en die boost voor ons zelfvertrouwen, kunnen we zo nu en dan goed gebruiken. Moeders leren ons dat het belangrijk is om trots te zijn op onszelf en dat we precies goed zijn zoals we zijn. Women support women. Je gevoel van eigenwaarde? Dat leer je van je moeder.

 

6. Een goed gevoel voor humor
Met je vader kun je natuurlijk ook lachen, gieren en brullen, ik noem dit voor het gemak maar even ‘mannenhumor’, maar moeders leren je weer een andere vorm van humor aan. Ze kunnen je op sluwe wijze in de maling nemen zonder dat je dat in eerste instantie doorhebt. Een goed gevoel voor cynisme en sarcasme, dat heb ik geleerd van mijn moeder.

 

7. Een moederhart
De armen van je moeder, daar wil je toch voor altijd terecht kunnen? Het moederhart en de onvoorwaardelijke liefde die daarmee is verbonden krijgen we van onze moeders. Zorgen voor anderen, een luisterend oor en het gevoel van veiligheid: dat krijgen we allemaal zonder dat er iets voor terug wordt verwacht. Kortom: moeders zijn gewoon heel bijzondere wezens. Hopelijk kunnen we hun magische gaven op een dag doorgeven.

 

 

 

 

 

Door: Redactie Amayzine.com