7x bijzondere ijs­salons in Nederland

 

Van salons met enkel vanille-ijs tot salons met honderden smaken of ouderwetse ijsworst: al deze ijssalons hebben iets wat ze bijzonder maakt. Perfecte plekken om op warme dagen (of gewoon het hele jaar door) je ijs-honger te stillen.

 

Ook zo’n zin in een ijsje maar geen zin in de standaard ijssalon bij jou om de hoek? Probeer de volgende ijssalons dan eens:

 

Voor de vanille-fan
In Alkmaar en omstreken is ‘Laanijs’ van ijssalon W. Laan al jarenlang een begrip. Keuzestress? Daar kan je hier geen last van hebben: hier scheppen ze al namelijk al 68 jaar lang alleen maar vanille-ijs. Heerlijk romig vanille-ijs om precies te zijn. En voor wie toch behoefte heeft aan een klein beetje variatie: je kan er een chocoladedip of een goede dot slagroom bij krijgen.

 

Het omrijden waard
Eindhovenaren weten: ijssalon Kees in Geldrop is het omrijden waard. De ijssalon zit er al sinds 1950 en werd in 2005 bekroond met de titel Beste van het land. Inmiddels is het omrijden voor de Eindhovenaren niet meer nodig; sinds 2017 zit er ook een filiaal in Eindhoven zelf.

 

Een stukje Italië in Nederland
Nog zo’n oudje: ijssalon Garrone in Haarlem zit er al sinds 1949 en wordt sinds de start gerund door de Italiaanse families Garrone en Giraudi. ‘We kunnen twee dingen doen: goed ijs maken of slecht ijs maken. Ik ben een voorstander van goed. En jij?’ zeiden de neef en nicht tegen elkaar. ‘Ja, ik ben ook een voorstander van goed.’ Dus goede, traditionele gelato is het geworden. Zowel in klassieke smaken zoals citroen en malaga, als experimentelere smaken zoals popcorn en New York cheesecake.

 

IJs met een bijzondere ervaring
Bij Da Vinci hebben ze zo’n veertig verschillende smaken om uit te kiezen, en de leukste feature is dat je bij hun filiaal in Amstelveen een open keuken hebt. Je kan dus de keuken bekijken en zien hoe ze het ijs maken. Ook kun je via een smaakabonnement op de website een reminder krijgen wanneer jouw favoriete smaak in hun vitrine ligt.

 

Voor de avontuurlijke ijseters
Hou je van wel van een experiment? Breng dan een bezoekje aan David’s Gelato in Gouda. Ze hebben een maandelijks wisselend assortiment met ruim honderd ijssmaken. Hier scheppen ze genoegen in het bedenken van bijzondere, nou ja, zeg maar gerust bizarre smaken als Jägermeister, kerststol en jawel: Goudse kaas met sambal.

 

Eventjes wachten
Toen ik door mijn vriend naar Van der Linde in Amsterdam gesleurd werd, was ik sceptisch door de grote groep mensen die ervoor in de rij stonden. Maar eerlijk is eerlijk: het boterige, romige slagroomijs maakte het wachten meer dan goed. Van der Linde is te vinden naast de Primark aan de Nieuwendijk.

 

Van ijscoupes tot ijstaart
Laten we de lijst dan ook maar eindigen met een goeie ouwe: al sinds 1932 is Florencia IJs in Den Haag te vinden. In de zomer kan je hier al terecht vanaf half 8 ‘s ochtends; ontbijten met ijs dus. Maar het hele jaar door haal je hier ijstaarten, ijscoupes en, helemaal iets van vroeger, ijsworsten. Van ijsworsten werden plakjes gesneden die dan tussen ronde koekjes gelegd werden.

 

Ook zin gekregen in een ijsje?

 

 

 

Door: Redactie FavorFlav