7 weetjes over Cola die echt nergens op slaan

 

14 klontjes suiker per glas, een geheim recept en een bizarre geschiedenis: over weinig drankjes worden zoveel verhalen verteld als over Coca-Cola. Maar… de meeste van die verhalen zijn gewoon totale onzin.

 

 

1. In cola kun je een tand oplossen
De pH-waarde van cola is zo hoog, dat je er tanden en stukjes vlees in kunt oplossen. Is dat zo? De gemiddelde pH-waarde van cola is 2,37, dus dat is niet hoog genoeg om weefsel in op te lossen. Door het zuur is het wel een goede toevoeging aan een stoofgerecht, om het vlees mals te maken, en soms wordt het gebruikt om de wc mee te ontkalken.

 

2. Cola in Europa is gezonder dan in Amerika
Cola in Europa wordt gezoet met gewone suiker, in Amerika wordt high fructose corn syrup gebruikt, afgekort HFCS. En daar doen de gekste verhalen de ronde over. Maar als we heel streng zijn: zowel suiker als die HFCS zijn niet erg goed voor je in grote hoeveelheden, dus als je iets gezonds wilt drinken, kun je beter een glas water inschenken.

 

3. In cola zit varkensvlees
Een paar jaar geleden werd op internet beweerd dat er varkensvlees of varkensproducten in cola zou zitten! Waar komt dat verhaal vandaan? Natuurlijk zit er geen vlees in cola. Het is zelfs 100% veganistisch.

 
4. In cola zit kleurstof dat wordt gemaakt van insecten
Bepaalde voedingsmiddelen, zoals roze koeken, krijgen hun kleur van een natuurlijk stofje dat wordt gemaakt van schildluizen. Die kleurstof heet E-120. Hoewel luizensap niet lekker klinkt, is het officieel goedgekeurd en kun je het veilig drinken. In cola zit het niet, dus maak je geen zorgen.

 

5. Er zit cocaïne in cola
De naam Coca-Cola komt van de twee grondstoffen waar de eerste cola van werd gemaakt: van de kola-noot en van cocaïne. In 1904 werd het recept aangepast, er werden toen coca-bladeren voor gebruikt waar nog een klein beetje cocaïne in zat. Tegenwoordig komt de smaak van een extract gemaakt van coca-bladeren, waar echt geen spoor cocaïne in te vinden is. Even serieus: denk jij dat mensen cocaïne zouden smokkelen in vrachtschepen met bananen en in bolletjes tussen hun billen, als het gewoon in een blikje Coca-Cola zou zitten?

 

6. De kerstman is een uitvinding van Coca-Cola
Vanaf begin november dartelt hij weer over het televisiescherm: zo’n dikke kerstman met een vrolijk gezichtje, rode wangetjes en een bolle buik. Veel mensen zeggen dat Coca-Cola voor het eerst zo’n kerstman in zijn televisiereclames liet zien, en dat zij daarom dit beeld van de kerstman populair hebben gemaakt. Is dat waar? Nee, want de eerste afbeeldingen van een mollige kerstman komen al uit de achttiende eeuw.

 

7. Eerst Mentos eten, dan Coca-Cola Light drinken en dan ontploft je buik
Die grappige video’s over fonteinen van Cola Light waren jaren geleden overal op internet te zien. Met kracht spuit de cola uit de fles. Wat gebeurt er als je Mentos en cola mengt in je buik? Projectielbraken? Een ontploffing waarschijnlijk niet, maar er is een kans dat je je niet zo lekker voelt. Probeer het dus maar niet uit.

Door: Redactie FavorFlav