7 dingen waar je altijd aan moet denken als je je elektrische fiets oplaadt

elektrische fiets

 

De brandweer heeft er de handen vol aan. Steeds vaker vliegt er een accu van een elektrische fiets in brand en voor je het weet zit je met enorme schade.

 

 

 

Het is natuurlijk wel heel erg fijn om met een elektrische fiets een ritje te maken. Lachend fiets je tegen de wind in en als het regent ben je poepsnel weer thuis. De batterij leg je zo weer aan de lader en meer hoef je niet te doen. Maar de brandweer moet steeds vaker uitrukken voor een elektrisch fiets die (soms spontaan) in brand vliegt. Uiteraard omdat er steeds meer elektrische fietsen zijn, maar ook omdat niet iedereen de accu van haar fiets op de juist manier oplaadt.

 

 

7 dingen waar je dus altijd even aan moet denken als je je elektrische fiets oplaadt

 

 

1.           Het klinkt misschien een beetje gek, maar laat je accu na het fietsen ook eerste even rusten voor je ‘m aan de lader legt. Jij moet tenslotte ook even uitpuffen.

 

2.          Leg je accu nooit argeloos in de zon tijdens het laden.

 

3.           Zorg dat je accu in het zicht is als ie staat te laden. Mocht er iets mee gebeuren dan kun je meteen alert reageren. Dus niet ’s nachts als je ligt te slapen en je het pas door hebt dat het mis is als de boel al in de hens staat.

 

4.          Is de batterij vol? Haal dan de stekker uit het stopcontact en laat hem zeker niet langer dan 24 uur aan de lader liggen.

 

5.           Heb je de accu per ongeluk laten vallen? Dan is het beter om hem te vervangen. Er kunnen nu (onzichtbare) scheurtjes in zitten waardoor de lithium-ion-accu gaat lekken en dus in brand kan vliegen.

 

6.          Laad je accu op in een ruimte met een rookmelder bij een kamertemperatuur tussen de 10 en 25 graden. Want de rook die bij brand in een accu vrijkomt is vele malen giftiger dan gewone rook en die wil je dus echt niet inademen.

 

7.           Zorg dat je een fles met goedgekeurd blusmiddelen voor lithium-ion-accu’s in de buurt van je laadplek hebt staan. Een accubrand wordt gezien als een chemische brand en daar heb je een speciaal blusmiddel voor nodig. Als er toch een brandje door je accu is is bel dan meteen de hulpdiensten en start met blussen zodat je een overslaande brand kunt voorkomen.

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit