Vergeet dit niet

 

Zeven jaar geleden overleed mijn moeder aan een spontane hartstilstand. Elk jaar is er nu rond de feestdagen nog steeds een leegte die ik niet kan vullen. En nee, geen enkele hoeveelheid aan versieringen, gezelschap, kaarsen, hapjes, drank, kerkdiensten, of cadeautjes gaat dat ooit nog doen. Die leegte blijft. Dat heb ik allang geaccepteerd. 

 

Wat ik wel geleerd heb, is dat er veel dingen zijn die ik anders had willen aanpakken. Er zijn zoveel dingen die ik nog met haar had willen doen. Haar had willen vertellen. Ik zou alles doen om nog één keer te kunnen zeggen hoeveel ik van haar hield, van haar geleerd heb, dat ik altijd stiekem naar haar heb opgekeken. Tja. Dat ga ik nooit meer kunnen. En dus hoop ik nog altijd oprecht dat ze echt luistert wanneer ik haar dit stilletjes in gedachten vertel. 

 

Iemand verliezen is iets wat we niet voor altijd kunnen vermijden. En daarom is het zo belangrijk dat je ervoor zorgt dat de mensen die dichtbij je staan weten hoeveel ze voor je betekenen. Want het kan zomaar opeens afgelopen zijn. Dus neem de tijd om met kerst onderstaande dingen toch met mensen te delen. Ook al is het met een klein schouderklopje of knipoog. Je zult zelf realiseren hoeveel het oplucht. En misschien maakt het je band met de mensen om je heen zoveel specialer.  

 

Ik houd van je

Dit spreekt voor zich. Iedereen verdient het om te weten dat ze geliefd zijn. 

 

Ik ben trots op je

Zie je degenen om je heen groeien op de meest bijzondere manieren? Laat ze dit weten. Groei is belangrijk en laten weten dat je achter hun beslissingen staat zal veel betekenen. 

 

Ik kijk naar je op

Bewonder je iemand voor iets wat ze gedaan hebben? Of de manier waarop ze zich gedragen? Dan mag dat uitgedrukt worden. Misschien kun je zelfs nog iets van ze leren.

 

Je ziet er mooi uit

Weet je nog hoe laag wij vrouwen onszelf eigenlijk beoordelen? Geef elkaar even een boost door het op te merken als iemand haar best heeft gedaan. Dat geldt trouwens ook voor die mannen om ons heen. Een klein complimentje kan iemand al heel ver brengen qua humeur en zelfverzekerdheid.

 

Je betekent veel voor me

Dit heeft geen uitleg nodig, lijkt me. 

 

Dankjewel

Het maakt niet uit of iemand iets kleins of juist iets veelbetekenends voor je heeft gedaan. Bedank ze. Het feit dat iemand je wil helpen laat zien dat ze om je geven, en door ze te bedanken laat je zien dat je het opgemerkt hebt.  

 

Weet je nog…?

Haal samen mooie herinneringen op. Alle keren dat je hard gelachen hebt, iets geks of bijzonders gedaan hebt. 

 

 

Door: Danique van Leeuwenstijn