Hoe ouder, hoe beter

 

Dat wij vrouwen vaak worstelen met ons zelfvertrouwen is niets nieuws. De constante druk waaronder we leven ligt namelijk bizar hoog. Van werken, tot voor de kinderen zorgen, het belachelijk hoge schoonheidsideaal proberen te behalen, sporten, een sociaal leven behouden, leuke kleren dragen, reizen… Wil je nog dat ik door ga? De lijst is eindeloos. En als er dan één klein dingetje niet helemaal gaat zoals we zouden willen, gaat poef, ons zelfvertrouwen weer een tikkie onderuit. 

 

Nu las ik dus laatst over een studie van het Britse modemerk M&Co. Uit het onderzoek bleek dat het gemiddelde zelfvertrouwen van de 1300 bevraagde vrouwen op 5 van de 10 ligt. Pffff, vijf van de tien. Waar zijn we in hemelsnaam mee bezig met z’n allen? Het is prima om je op bepaalde dagen even wat minder te voelen. Ik heb ook écht wel van die dagen waar ik in de spiegel kijk en het liefst de hele dag in mijn pyjama binnen blijf met een goed glas wijn en mijn favoriete film. Maar om je nou altijd onzeker te voelen? Daar heb je uiteindelijk helemaal niks aan. 

 

Nu bleek wel uit het onderzoek dat er een piepklein lichtje aan het eind van de tunnel brandt. Dames tussen de 65 en 74 jaar geven zichzelf een puntje meer: een zes op de tien. Nog steeds laag, maar hé, alle kleine beetjes helpen. Hopelijk hebben al die jaren van wijsheid dames uit deze leeftijdscategorie laten weten dat het geen zin heeft om je onzeker te voelen over je uiterlijk. Je kunt er tenslotte niks aan doen. Gewoon accepteren. 

 

Nu komen de kerstdagen er weer aan. Laten we allemaal een belofte maken: eet lekker nog een kerstkransje (of twee, of drie, of tien) in plaats van dat constante diëten. Geniet, lach, eet. Waardeer jezelf weer een beetje. Laten we die 5/10 even een grote schop onder z’n kont geven en bewijzen dat we hier niet langer meer aan mee willen doen. Probeer eens met een glimlach naar jezelf in de spiegel te kijken. Want dat verdien je.