Superfruit

 

Marlies: Natuurlijk kun je cocktails met zomerfruit het hele jaar door drinken, maar ik vind ze het allerlekkerst in het fruitseizoen en dat is nu.

 

Omdat de vruchten nu zo superrijp zijn, geven ze de drankjes een écht fruitaroma. Tijd dus voor een bruisende Bellini of een van de andere fruity cocktails! Ik heb gekozen voor abrikoos, perzik, meloen, aardbei en framboos, dé vruchten van dit seizoen. Goed rijp geven ze een optimale smaak. Ik heb alle cocktails geprobeerd en ze zijn verrukkelijk, bovendien zijn ze snel en gemakkelijk te maken. Bij enkele is gecrusht ijs wel een voorwaarde. Heb je dat niet, doe dan ijsblokjes in een schone doek en sla ze klein.

 

 

 

Bellini

Een Bellini maak je met witte perzik, je kunt hiervoor heel goed de platte ‘wilde perzik’ gebruiken, want deze variant heeft wit vruchtvlees. Vaak wordt een Bellini gemaakt met een goede prosecco, maar met een crèmant, cava of zelfs champagne is het ook een heerlijke cocktail. Doe 75 ml gepureerde witte perzik in een champagneflûte en vul aan met mousserende droge witte wijn. Garneer het glas met een schijfje perzik.

 

Casanova

Doe 40 ml gepureerde en gezeefde frambozen samen met 30 ml appelsap in een champagneflûte en vul aan met mousserende droge witte wijn. Steek 2 of 3 frambozen aan een houten prikker en steek de prikker in het glas.

 

Fraises royale

Doe 30 ml gepureerde en gezeefde rijpe aardbeien samen met 30 ml aardbeienlikeur in een champagneflûte en vul aan met mousserende droge witte wijn. Garneer met een kleine aardbei op de rand van het glas.

 

Melon margarita

Pureer in een blender 75 gram charentaise-meloen samen met 30 ml tequila, 10 ml cointreau en 10 ml meloenlikeur. Voeg een handje gecrusht ijs toe en laat de blender nog 6 seconden draaien. Schenk in een cocktailglas, garneer met een mooie part meloen en serveer met een rietje.

 

Strawberry daiquiri

Meng in een cocktailshaker 30 ml gepureerde aardbeien samen met 30 ml aardbeienlikeur, 30 ml lichte rum, 30 ml limoensap, 1 afgestreken eetlepel poedersuiker en een handvol gecrusht ijs. Schud goed en schenk het mengsel door een zeef in een cocktailglas.

 

Raspberry martini

Meng in een cocktailshaker 12 gepureerde frambozen met 60 ml wodka en 30 ml frambozenlikeur. Schud goed en schenk het mengsel door een zeef in een cocktailglas.

 

En tenslotte een alcoholvrije!

 

Apricot bliss
Meng in een cocktailshaker een handvol gecrusht ijs met 1 dl gepureerde verse abrikozen, 2 theelepels limoensap en 1 dl ginger ale. Schud goed en schenk het mengsel in een longdrinkglas. Garneer met een partje abrikoos op de rand van het glas.

 

 

 

Marlies Batelaan is allround culi-expert. Ze woont parttime in de Drôme. Werkte als redacteur bij Tip Culinair en Libelle en schreef voor lifestylemagazines. Ze weet alles van koken, ingrediënten en koks.

Beeld: Giraffes can bake, Utimujer en Country Cleaver