Maartje: Alvast voor de Valentijn die je weet dat gaat komen: op en top romantisch Parijs. Hoewel… Ieder andere week of weekend van het jaar zorgen deze adressen evengoed voor een heerlijke relatie-oppepper.

 

 

L’Hôtel Particulier Montmartre (19e arrondissement)
Alsof je uit logeren bent bij je artistieke tante. Een flink vermogende tante, met smaak. Het hotel aan de rand van de wijk Montmartre heeft maar vijf suites die namen hebben als Arbre à Oreilles (bomen met oren) en allemaal even kleurrijk en kunstzinnig ingericht zijn door verschillende kunstenaars, bevriend met die Franse oudtante as known as de eigenaresse. Het is even zoeken naar de voordeur van de prachtige villa met ommuurde tuin te midden van een (geweldige!) woonwijk – hier wonen de Prijzenaren van stand. Even aanbellen bij de poort van het privéstraatje en je bent binnen.
Geen geld voor zo’n kamer? Ga lunchen in de beeldige binnentuin of vanaf 18 uur cocktails drinken in een idyllische setting: een aanrader. Let wel, dit is echt een hotel voor een romantisch uitje, niet voor een bruisende citytrip.
Pavillon D, 23 Avenue Junot

 

 

Restaurant Allard (Saint Germain) 
Het hoofdlokaal van het klassieke restaurant Allard in het hart van de kunstwijk Saint Germain (rechteroever), is gedecoreerd met bloemig behangpapier en roodfluwelen banken. En vanaf het moment dat de ober komt aanzetten met een magnumfles champagne, kun je niet anders dan de avond van je leven hebben. Het is een van de meest klassieke Franse bistro’s van de stad, en – los van alle hippe nieuwe openingen – eigenlijk één die je niet mag missen. Dat vond de vermaarde Franse chef Alain Ducasse ook en dus kocht hij de bistro en maakte er nog nét iets meer die must-go-zaak van dan het al was.
De avond begint met champagne en heerlijk brood met zoute boter waarna de ober je door de kaart met Franse klassiekers leidt. Geen vragen stellen, gewoon van genieten.
41 Rue Saint-André des Arts

 

 

Hôtel Montmartre Mon Amour (18e arrondissement) 

Hotel Amour in het bruisende negende arrondissement is een persoonlijke favoriet. Maar hoewel de naam (Amour) anders doet vermoeden, is dat eerder een hip en happening hotel dan een romantische get-a-way. Veel anders is dat bij Hôtel Montmartre Mon Amour in het achttiende. Alle kamers in het hotel zijn gewijd aan beroemde en toch niet zo voor de hand liggende geliefden. Zo is er onder andere de chambre ‘Jean-Paul et Simone’, een ode aan de onstuimige relatie tussen de Franse filosoof Jean-Paul Sartre en schrijfster Simone De Beauvoir. Voor het ontbijt staan er hartvormige wafels op het menu.
7 Rue Paul Albert

 

 

Clown Bar (11e arrondissement) 
De Clown Bar in het elfde arrondissement van Parijs, om de hoek van Italiaanse favoriet Ober Mamma, is één groot feest. Even terug naar die naam: Clown Bar. Het heet zo omdat het hele lokaal een kleurrijke, circus-style bedoeling is (look up!) en dát is dan weer zo omdat de bar zich (bijna) naast het all year long-circus van Parijs bevindt: Cirque d’Hiver. Een aanrader voor een drankje maar vergis je niet: het menu is evengoed fantastisch. Een beetje klassiek en een beetje modern, niks ingewikkelds, alles verrukkelijk. Op de wijnkaart enkel en alleen vins naturals en je krijgt hoe dan ook geen spijt wanneer je een van de traditionele Clown Bar-plats bestelt: er is er één met vlees en één met kreeft. Vervelen hoef je je er – los van het eten – in geen geval: zowel het interieur als het publiek is een lust voor het oog. Het zaakje is klein, dus vooral in het weekend zeker even reserveren.
114 Rue Amelot

 

Les Chouettes (3e arrondissement)
Midden in Le Marais, de niet te missen (winkel)wijk van Parijs – ook wel Haut-Marais genoemd, het hart van de wijk – huist Les Chouettes in een klein fabriekspand met een lichtkoepel uit 1900. Groot en industrieel, ja, maar op de hogere verdiepingen zijn intieme hoekjes voor een diner à deux.
32 Rue de Picardie

 

 

13- A Baker’s Dozen (Saint Germain)
Naast een van de oudste tabakszaken van Parijs, aan de Rue des Saint Pères in de wijk Saint Germain, is een kleine steeg waar je niet zo snel in zou duiken. Doe je dat wel, dan kom je langs een aftandse (zoals dat heurt) antiekwinkel en daar, helemaal achterin, zit een bakkerijtje gerund door een Amerikaanse die gezelligheid miste in de Parijse horeca. Dus sloeg ze aan het bakken in het zicht van haar gasten en groet ze iedereen die binnenkomt persoonlijk. Treize Bakery is de naam, hoewel het ook 13- A Baker’s Dozen kan zijn, het wisselt.
16 Rue des Saints-Pères

 

 

Voorlopig niet naar Parijs, maar naar Milaan? Lees de vorige tips van Maartje.

 

Bart@Bartsboekje.nl is de bijnaam van Maartje Diepstraten, met dank aan vader Diepstraten. Haar lifestyle-blog staat bol van tips en adressen over Het Goede Leven. Maartje is getrouwd met Dirk en woont met mopshond Willem in Amsterdam.