6x een ongemakkelijk gevoel bij de Oscaruitreiking

 

Vannacht werd de meest prestigieuze filmprijs voor de 94e keer uitgereikt in Hollywood en tsjonge, het werd weer een ongemakkelijke avond.

 

 

 

Al jaren lopen de kijkcijfers terug tijdens een van dé rode-lopermomenten van het jaar. De Oscaruitreiking duurt te lang, is niet inclusief genoeg en volgens critici is het ieder jaar weer doorgestoken kaart wie er met de beeldjes vandoor gaan.

 

Ook is er ieder jaar wel een momentje dat ik met kromme tenen zit te kijken en ja hoor, ook vannacht ging het mis. Het kan je niet ontgaan zijn dat presentator Chris Rock dacht dat hij reuzegrappig was toen hij Jada Pinkett Smith, de vrouw van Will Smith, en plein public beledigde. Jada is kaal omdat ze lijdt aan alopecia, een aandoening waardoor je haar uitvalt. De voor een beeldje genomineerde Will was niet van de “grappen” van Chris gediend en sloeg laatstgenoemde vol in zijn gezicht. Het publiek en de kijkers thuis hielden hun adem in… De sfeer was weer om te snijden.

 

En dit was heus niet de eerste keer dat ik ongemakkelijk op mijn stoel zat te schuiven van plaatsvervangende schaamte…

 

1.
In 2014 had John Travolta grote moeite om de naam van de Broadway-ster van dat moment goed uit te spreken. Idina Menzel won een Tony Award voor haar verpletterende rol in Frozen, maar Travolta kon haar naam maar niet onthouden en introduceerde haar als ‘the wickedly talented, one and only Adele Dazeem’. Echt, John? Idina Menzel en jij maakt er Adel Dazeem van?

 

2.
Toen Jennifer Lawrence in 2013 een Oscar won voor haar rol in Silver Linings Playbook droeg ze een werkelijk schitterende jurk van Dior. De robe kostte een slordige 4 miljoen dollar maar niemand weet meer hoe ie eruitzag want we herinneren ons alleen nog maar dat ze erover struikelde toen ze naar het podium liep om als winnares de Oscar in ontvangst te nemen.

 

 

3.
Bloot is dood in Hollywood want Amerikanen zijn beducht op naakt. Maar toen was er in 1974 Robert Opel, de man die in adamskostuum het podium oprende, net toen Elizabeth Taylor de winnaar voor de beste film bekend wilde maken. Niemand weet meer welke film won, maar die bloterik heeft zichzelf onsterfelijk gemaakt. Liz kon er gelukkig wel de humor van inzien. De regisseur wist niet hoe hij het had.

4.
Als je de enveloppen met de namen van de winnaars moet uitdelen heb je maar één taak: de juiste enveloppen uitdelen met de namen van de winnaars. In 2017 ging dat helemaal mis toen Faye Dunaway en Warren Beatty zonder dat ze dat in de gaten hadden per ongeluk La La Land uitriepen als winnaar van de Oscar voor beste film. Want even later bleek dat Moonlight het beeldje moest krijgen. Nee, dit is geen grap. Zoooo pijnlijk dit.

 

5.
Rob Lowe was in 1989 een van de mooiste mannen ter wereld. Deze jonge god speelde natuurlijk in St Elmo’s Fire en The Hotel New Hamshire. Wie van jullie had er destijds ook een poster van hem boven haar bed hangen? Maar toen ik hem samen met Sneeuwwitje in een vals duet Proud Mary hoorde zingen was ik voorgoed van mijn crush genezen.

 

6.
En soms zitten er ook in het publiek gasten die alle ogen op zich gericht krijgen door hun rare gedrag. Zoals Nicole Kidman die op een wel heel aparte manier in haar handen klapt…

 

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit