6 onverwachtse keukenhacks (en meer) met… cola

 

Onze lieve collega’s van FavorFlav hebben van eten hun vak gemaakt. Je moet bij deze lekkerbekken zijn voor de beste recepten, geinige weetjes en de laatste eettrends. Willen wij natuurlijk ook van op de hoogte zijn. Vandaag: 6 onverwachtse keukenhacks (en meer) met… cola.

 

 

Lekker, een koud colaatje op een warme dag! Maar wist je dat je dit ook allemaal kunt doen met een blikje cola? Dat rood-witte blikje (of flesje) heeft onverwachte talenten.

 

1. Saus voor de kipvleugeltjes
De allerlekkerste kipvleugeltjes krijg je als je ze heet wokt en daarna afblust met cola. Voeg sojasaus, kaneel en gember toe, laat die saus verdampen en je hebt heerlijke plakkerige wings met een zoetpittige smaak van…. Cola.

 

2. Stoofvlees maken
Het zuur in de cola zorgt ervoor dat het stoofvlees echt boterzacht wordt. De kaneelsmaak past heel goed bij een herfstig pannetje, en al die suiker… nouja, dan moet je wat extra peper en zout toevoegen om balans te brengen. Het beste lukt het in de slowcooker. Vervang dus een deel van het vocht (of dat nou wijn is, of bouillon), door cola, dan zul je het zien.

 

3. Taart bakken
Colataart? Ja, dat is een feest! Rondje googelen en je vindt tientallen recepten. Over het algemeen veel chocolade en – stoelriemen vast – shocking zoet.

 
4. Vlekken verwijderen
Die vlek in je shirt die er niet meer uit gaat? In de wasmachine met wasmiddel, giet dan het blikje cola leeg boven het vakje ‘wasverzachter’ (voor de echte noobs: daar staat een bloemetje bij) en let op: dat shirt is weer zo goed als nieuw. Komt door het zuur in de cola, dat zorgt ervoor dat de vlekken wel oplossen.

 

5. Auto wassen
Een reiger haalt uit, flats op je voorruit. Of je parkeert je auto onder een boom met allemaal leuke vogeltjes, dus je auto zit onder de witte stippen vogelpoep. Tja, als dat even kan aankoeken, krijg je het er maar lastig weer af. Oplossing: cola. Giet het over de poep, laat kort intrekken en spons je auto dan schoon. Daarna nog wel even door de wasstraat, anders hou je een plakkerige auto.

 

6. Composthoop aanleggen
Van een hele hoop snoeiafval, afgemaaid gras en schillen uit de keuken wil je een composthoop maken, maar het composteren komt niet echt op gang. Tip van de pro: giet een blikje cola over de compost. Het trekt micro-organismes aan die aan de slag gaan met al die blaadjes en takjes. Maar let op, je moet wel eerst de prik van de cola laten gaan.

 

Bron: Eat This

 

 

 

Door: Redactie FavorFlav