6 dingen die je kunt doen om borstkanker te voorkomen

 

Wijn is bijvoorbeeld slechter dan roken!

 

 

Een op de zeven vrouwen krijgt het te horen: borstkanker. Gelukkig overleeft inmiddels 90 procent de eerste vijf jaar na de diagnose, maar nog steeds overlijden er elk jaar 3000 vrouwen aan borstkanker. Voorkomen kun je het niet, maar je kunt die verdraaide borstkanker wel een beetje aan het schrikken maken door zelf een en ander te doen.

 

1.  Voorkom overgewicht

Daarmee zeg ik niet dat we allemaal maat 36 moeten zijn, bodypositivity is een groot goed, maar obesitas is een gevaarlijke epidemie die heel veel ziektes veroorzaakt. Dus doe de BMI-test en zorg dat je in het groen blijft.

 

2.  Krijg jong je eerste kind

Da’s ook makkelijker gezegd dan gedaan, maar statistisch blijkt dat vrouwen die jong moeder worden en lang borstvoeding geven minder kans hebben op borstkanker. Onder moslima’s komt borstkanker heel veel minder voor omdat zij vaak op jongere leeftijd kinderen krijgen, vaak meer kinderen hebben en geen alcohol drinken. Dat brengt me op het volgende punt.

 

3.  Alcohol

Ik dacht altijd dat alcohol in combinatie met de pil zo gevaarlijk was (en stopte dus gemakshalve met de pil), maar het is vooral de drank die de boosdoener is. Alcohol is waar het borstkanker betreft nog gevaarlijker dan roken.

 

4.  Roken

Natuurlijk ook helemaal niet goed. Nergens goed voor zelfs. Dus stop ermee. Je wordt er ook nog eens oud en rimpelig van.

 

5.  Test jezelf na je menstruatie.

Dan zijn je borsten meestal het rustigst. Sowieso goed om altijd op een vast moment in je cyclus te testen zodat je nullijn constant is.

 

Dan had ik nog een prangende vraag en dat is waarom we in Nederland pas vanaf ons vijftigste onderzocht worden op borstkanker. Daarop kreeg ik een duidelijk antwoord. Borstkanker komt het meest voor bij vrouwen tussen de 50 en de 75 en voor je vijftigste zitten er veel melkklieren in je borsten die bij een scan ook een melkachtige, witte vlek/waas produceren waardoor je een tumor niet goed zult zien zitten.

 

Dus tot je vijftigste is het een kwestie van jezelf regelmatig (maar ook weer niet te vaak, gewoon eens per maand) onderzoeken. Armen omhoog, borsten en tepels bekijken en in een tappende beweging de borst afgaan.

 

Steun Pink Ribbon door bijvoorbeeld de Pink Ribbon-armband te bestellen. 

 

 

 

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach