Verschrikkelijk: het verhaal van Sanda Dia

 

Ineens zag ik zijn naam opduiken. Op Facebook, op Instagram en inmiddels over het hele internet. Het gezicht van de 20-jarige Sanda Dia, die helaas zijn 21e levensjaar niet mocht meemaken.

 

 

Hij overleed namelijk op 5 december 2018, tijdens zijn ‘studentendoop’ (ontgroening) van zijn studentenvereniging Reuzegom. En pas afgelopen week werd er echt duidelijk wat zich daar heeft afgespeeld. Het lezen daarvan: ik werd er ontzettend misselijk van. Nou heb ik al niet zo’n hoge pet op van studentenverenigingen — eigenlijk vooral niet van de bijbehorende ontgroeningen en de ‘verplichte’ borrels de jaren erna, maar dit slaat werkelijk alles. 

 

Sandia Dia was een ingenieursstudent aan de KU Leuven en was één van de achttien studenten die aanwezig waren tijdens de studentendoop. Een kleine opsomming van wat de nieuwelingen moesten ondergaan: levende goudvissen, muizen en aal opeten. Een liter gin drinken als ‘beginnetje’, vervolgens halve liters bier blijven drinken. Kotsen? Gewoon doorgaan. 

Drie studenten moesten meedoen aan deze vuurdoop, waarvan Sanda Dia er één was. Alledrie moesten ze slapen in het ‘kot’ (studentenkamer) van Dia. Alledrie volledig laveloos na het verplichte drinken. Kranen werden hermetisch afgesloten in het kot, want water drinken mochten ze niet. Niet om te ontnuchteren en niet om de nadorst te stillen.

 

Waarom zou je hier in godsnaam aan meedoen? Dat begrijp ik al echt niet. Wanneer ik om me heen hoorde dat mensen zich hadden aangemeld bij het corps, was mijn reactie ook steevast: ‘WAAROM?!’ Waarom zou je jezelf vrijwillig meerdere dagen laten martelen? Om bij één of andere club te horen? Dat mensen dit zichzelf willen aandoen, dat idee erachter ontgaat mij volledig.

 

Maar dan de fatale avond van 5 december 2018. Politie trof Dia aan toen hij een lichaamstemperatuur van net boven de 27 graden had; later bleek dat hij de hele avond in een bak ijswater had moeten doorbrengen. Hij overleed later in het ziekenhuis.

 

En zijn medestudenten, die hem al deze opdrachten gaven, die zijn zich zeker doodgeschrokken? Verlamd van schuld? Nou… Niet bepaald. WhatsAppgroepen werden gewist, foto’s verwijderd. Het kot van Dia werd schoongemaakt, evenals de plaats waar het allemaal gebeurde. Die studenten hebben zo uitgekookt en sluw hun sporen proberen uit te wissen en dat maakt me zo misselijk. Dat je iemand dit kunt aandoen en dat dan alsnog je eerste reactie is hoe je hier zelf zo goed mogelijk uit kunt komen.

 

Dat goed eruit komen, gebeurde bijna: de KU Leuven gaf ze een taakstraf van 30 uur. Terwijl er een jongen is overleden door hun toedoen. 30 uur?! Daar vind ik ook wel een hele hoop van. Maar nu moeten ze 4 september alsnog verschijnen in de rechtbank, nadat deze nieuwe details zijn uitgelekt. Daar zal worden besloten of ze vervolgd worden “wegens opzettelijke toediening van schadelijke stoffen, onopzettelijke doding en onterende behandeling”.

 

Op social media gaat inmiddels #JusticeforSanda viral; héél goed dat dit aandacht krijgt. Belachelijk dat ze er in eerste instantie vanaf komen met een taakstraf van 30 uur. En verder gewoon hun leventje mogen oppakken, hun studie afmaken, een gezin stichten en doorgaan met hun leven alsof er niks aan de hand is. Sterker nog, bronnen vertellen dat er na het overlijden van Dia gewoon werd doorgefeest. Misselijk word ik hiervan.
 

 

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door Sanda Dia (@sanda.dia) op

 

Beeld: © rr

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer